Нови мерки по оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” на стойност над 850 млн лева предстои да бъдат отворени

 	Нови мерки по оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” на стойност над 850 млн лева предстои да бъдат отворени

Нови 46 мерки по оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” на стойност над 850 млн. лева предстои да бъдат отворени на Комитета за наблюдение, който ще се състои на 31 ноември – 1 декември 2010 г. Това заяви министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов на пресконференция в Смолян днес,съобщиха от министерството.

Средствата, които трябва да бъдат усвоени до края на 2013 г. по ОП „Развитие на човешките ресурси” са около 1 млрд. 200 млн. евро, посочи министър Младенов. С одобрението на новите 46 мерки, голяма част от които са свързани със заетостта, обучението и квалификацията, почти на 90 процента ще отворим всички мерки по оперативната програма, посочи пред журналисти министър Младенов. Той уточни, че с високи темпове се усвояват тези средства като добави, че това е ресурс, който трябва да се използва максимално от бизнеса и от хората. Министър Младенов съобщи, че 46 процента от всички разходи по оперативната програма са за пазара на труда – обучение, квалификация и преквалификация, заетост.

На пресконференцията изпълнителният директор на Агенцията по заетостта Росица Стелиянова представи някои от мерките, които предстои да стартират. Една от тях е наемане на трудови медиатори в бюрата по труда, които ще са ангажирани с работа с уязвимите групи – лица в предпенсионна възраст, хора с увреждания, младежи до 29 години. Мярката се очаква да стартира през януари, каза Росица Стелиянова, като уточни, че по нея ще бъдат наети 250 безработни в цялата страна.

Това, което предстои да бъде одобрено на Комитета за наблючение са грантови схеми, насочени към работодатели за обучение на своя персонал и обучение на безработни, които да имат възможност след това в рамките на три месеца да стажуват при работодател и да подобрят уменията си, каза Росица Стелиянова. Друга схема е насочена към подпомагане на Българо-германските центрове, така, че да бъдат обхванати максимално повече безработни. Над 50 процента от лицата, които завършват тези курсове си намират работа, уточни тя.

По-късно през деня в Смолян министър Младенов посети обществена трапезария в IV-то ОУ в кв. Устово. В Смолян работят 7 трапезарии като над 100 човека ползват услугата, каза министър Младенов. Той уточни, че дейностите по проекта на МТСП „обществени трапезарии” в област Смолян се извършват в общините Смолян, Рудозем и Девин като над 100 човека ползват услугата. В Смолян услугата се предлага чрез ученически столове, които приготвят и предлагат храната.

Хората, които получават топла храна, са близо 10 000. Проектът на МТСП стартира от октомври 2010 г. Обществените трапезарии в страната са 135.

Вирни се горе