От днес влиза в сила Закон за информиране на работниците

От днес влиза в сила Закон за информиране на работниците

Влиза в сила Законът за изменение и допълнение на Закона за информиране и консултиране с работниците и служителите в многонационални предприятия, групи предприятия и европейски дружества, приет от 41-ото Народно събрание на 15 март 2011 г.

Този закон въвежда изискванията на Директива 2009/38/ЕО на Европейския парламент и на Съвета на Европейския съюз от 6 май 2009 г. за създаване на европейски работнически съвет или на процедура за информиране и консултации с работниците и служителите в предприятия с общностно измерение и групи предприятия с общностно измерение (ОВ, 122/28 от 16 май 2009 г.).

Съгласно промените информирането и консултирането с работниците и служителите в многонационално предприятие или група предприятия се осъществяват чрез европейски работнически съвет или процедура за информиране и консултиране. Компетентността на съвета и процедурата се ограничават до транснационалните въпроси.

В случай че се предвижда да бъдат взети решения, които да доведат до съществени промени в организацията на труда или трудовите правоотношения, и няма определен начин на взаимодействие, процедурите за информиране и консултиране чрез европейския работнически съвет и чрез синдикалните организации се провеждат едновременно.

Когато в многонационалната компания или групата предприятия, след създаването им, настъпят структурни промени (сливане, вливане, разпределяне на дейността, промяна на собствеността и др.) и няма предвидени съответни разпоредби в действащите споразумения или съществува несъвместимост между разпоредбите на две или повече приложими споразумения, централното управление започва преговорите по своя инициатива или по писмено искане на най-малко 100 работници и служители или техни представители най-малко от две предприятия или два клона поне в две държави членки.

Специалният орган за преговори уведомява за своя състав и за началото на преговорите централния орган за управление на предприятието; същата информация се предоставя и на организациите на работниците и служителите и на работодателите на европейско равнище.

Вирни се горе