От днес отново свобода за пушачите

От днес отново свобода за пушачите

След за три дни пълната забрана за пушене на закрити обществени места важеше, от днес вече влиза в сила либералният режим, приет от депутатите на 21 май.

В днешния си брой на „Държавен вестник" президентът Георги Първанов е публикувал указа си, с който обнародва последната промяна в Закона за здравето, предаде Дарик радио.

Прилагането на новите разпоредби обаче ще се забави, тъй като в закона е записан тримесечен срок, в който Министерският съвет трябва да определи със своя наредба условията и реда, при които ще се допуска пушене в обособените части на заведенията, изискванията за вентилацията и обозначаването на тези зони.

Пълната забрана за пушене беше приета от миналия парламент, но след законодателни инициативи управляващата партия ГЕРБ отмени забраната. Като причина те изтъкнаха това, че в условията на криза забраната за пушене на обществени места ще се отрази сериозно на ресторантьорския бизнес. Промяната предизвика серия от обществени протести на граждани, които се обединиха в асоциация “България без дим”.

С новите наредби собствениците на заведения до 50 кв. м ще решават дали в заведението ще се пуши или не, а при по-голямата площ се задължава да има обособени места за непушачи. Управляващите направиха компромис като приеха текст, с който се забранява на непълнолетни лица да посещават заведения, в които собственикът им и е разрешил да се пуши.

Вирни се горе