От 1 януари 2020 г. се променят условията за пенсиониране, местните данъци и размера на минималната заплата

От 1 януари 2020 г. се променят условията за пенсиониране, местните данъци и размера на минималната заплата

Промени в условията за пенсиониране, нов размер на минималната заплата и ръст на учителските възнаграждения, по-високи местни данъци в някои общини. Това са някои от новостите в законодателството, които влязоха в сила от вчера.

Размерът на минималната работна заплата за страната (МРЗ) се увеличава с 8.9% на 610 лв. Едновременно с това нараства и приравненият към нея минимален месечен размер на осигурителния доход за самоосигуряващите се – също 610 лв. Запазва се максималния месечен размер на осигурителния доход на 3000 лв.

Минималните заплати на учителите ще бъдат увеличени с 18% от 1 януари 2020 г. Това предвиждат промени в наредба от 2017 г. за нормиране и заплащане на труда, предложени от Министерството на образованието. Предвижда се минималната заплата на педагогическите специалисти (учители, възпитатели, логопеди, психолози, педагогически съветници и др.) да стане 1085 от 1 януари при сегашни 920 лева. За старшите учители и старши възпитатели е предвидено минимално възнаграждение в размер на 1120 лева, а за главен учител или възпитател – 1176 лева.

Увеличава се минималният месечен размер на осигурителния доход за регистрираните земеделски стопани и тютюнопроизводители от 400 лв. на 420 лв.

Увеличава се и минималният осигурителен доход по икономически дейности и професии – средно с около 5.4%.

За дните в неплатен отпуск дължимата здравна осигуровка се изчислява върху 305 лв, а не 280 лв., колкото беше миналата година. Всички, които внасят здравни осигуровки за своя сметка (например трайно безработните и абитуриентите в месеците преди да започнат работа или да се запишат в университет), дължат месечно по 24.40 лв. на здравната каса.

Увеличава се изискваната възраст за пенсиониране и осигурителен стаж. Мъжете занапред ще се пенсионират при навършени 64 г. и 3 месеца, с един месец по-късно от миналата година, а изискването за стаж за тях нараства с 2 месеца до 38 г. и 10 м. За жените увеличението и на възрастта и на стажа е с по 2 месеца до съответно 61 г. и 6 м. и 35 г. и 10 м. Очаква се благодарение на това броят на пенсионерите да намалее до около 2.137 млн. души.

С решение на Комисията за енергийно и водно регулиране са коригирани цените на ВиК услугите на операторите в 24 области на страната,сред които и Смолянска област.

Данъците за автомобили в община Смолян се увеличават от 10 до 25 процента в зависимост от мощността, годината на производство и евро категорията на моторното превозно средство. Това решение бе взето на последното заседание на местния парламент за годината на 30.12.2019. Общинските съветници от ГЕРБ, ДПС и Земеделския народен съюз подкрепиха промените в Наредба № 3, внесени от кмета Николай Мелемов. С тях бяха увеличени коефициентите на екологичния компонент, с който се умножава данъкът според мощността на автомобила. Най-сериозно е увеличението при масовите автомобили, произведени до 2000 г. (тези без екологична категория, с „Евро 1“ и „Евро 2“), както и на най-новите автомобили (с „Евро 5“ и „Евро 6“). Заедно с това местният парламент прие и рекордна план сметка за чистота за 2020 година от близо 5.5 милиона лева, или близо 2.4 милиона лева повече в сравнение с 2019 г.

От 1 януари се повишава данъкът върху всички сделки с имоти и коли, който от 2.5% става на 3% от цената на продажбата или от данъчната оценка. Данъкът се начислява върху по-високата сума от двете.

Вирни се горе