От 1 октомври ще заработят отново 240 социални трапезарии

От 1 октомври ще заработят отново 240 социални трапезарии

От 1 октомври ще заработят отново 240 социални трапезарии в цялата страна, съобщи министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов.Около 12 000 души ще бъдат обхванати в тази форма на социално подпомагане, която действаше до края на април и сега се възстановява, каза министър Младенов и добави, че за работата на трапезариите до края на 2010 година са осигурени допълнително от външни донори около 1 500 000 лева. Финансирането на социалните трапезарии за периода януари-април 2011 година ще бъде осигурено от държавния бюджет.

От 1 октомври ще започне раздаването на хранителни продукти на около 260 000 крайно нуждаещи се от страната по списък на Агенция за социално подпомагане чрез Български червен кръст, обяви министър Младенов. Той посочи, че 18 милиона лева са заделени от Министерство на земеделието.

Министър Младенов съобщи, че от 1 август във всички дирекции „Социално подпомагане” започва набирането на заявления за отпускане на енергийни помощи за новия отоплителен сезон. Парите ще се отпускат, както и през миналата зима, за твърдо гориво, парно или електрически ток. Миналият есенно-зимен период бяха използвани около 75 милиона лева за тази цел. Тази година очакваме около 300 000 човека и сумата няма да бъде по-голяма от тази. Близо 80 % от хората, които са подпомагани ползват твърдо гориво и въглища, уточни той.

С промените в Кодекса за социално осигуряване, които влизат в сила от утре, безработните, регистрирали се в бюрата по труда, вече ще могат да ползват обезщетение, равно на 60 % от дохода, който са получавали през последните девет месеца,съобщиха от пресцентъра на МТСП.

Вирни се горе