Осигуряването на заетост е приоритет на МТСП

Осигуряването на заетост е приоритет на МТСП

Високата социална цена на настоящата икономическа и финансова криза поставя редица предизвикателства пред европейските правителства, предвид запазването на приоритетите на европейския социален модел. България споделя тези приоритети и поставя запазването на заетостта и ограничаването на безработицата като първостепенни цели на държавната политика. Така Министър Тотю Младенов отговори на въпрос от г-н Яне Янев и г-н Тодор Великов – независими народни представители относно стратегията на министерството на труда и социалната политика за справяне с безработицата,съобщиха от министерството.

В условията на криза заетостта намалява. По последни данни на Националния статистически институт през четвъртото тримесечие на 2009 г. общият брой на заетите в страната е 3 172 млн. души, с близо 192 хил. по-малко в сравнение със същия период на 2008 г. Равнището на заетост за възрастовата група 15-64 г. е 61.2%, с 3.1 пункта по-малко в сравнение с последното тримесечие на 2008 г. Очаква се през 2010 г. тази негативна тенденция да продължи, като прогнозата на Европейската комисия е за намаляване на равнището на заетост в България с 1.3 процентни пункта за годината.

Безработицата в страната се измерва чрез броя на безработните и равнището на безработица, които се наблюдават от две институции. Националният статистически институт провежда регулярно Наблюдение на работната сила по методология на статистическия орган на Общността – Евростат, като чрез анкетни карти се определя статуса на отделните лица – зает, безработен, неактивен. Съгласно този източник на информация през четвъртото тримесечие на 2009 г. като безработни в страната са се определили 273 хил. лица, а равнището на безработица е 7.9%. Отрицателният прираст за една година е с 2.9 процентни пункта, но равнището на безработица в България остава по-ниско от средното за двадесет и седемте държави-членки на Европейския Съюз, което е 9.6% през декември 2009 г.

От своя страна Агенцията по заетостта отговаря за регистрираните безработни лица в бюрата по труда, които активно търсят работа. По данни от административната статистика през месец януари 2010 г. безработицата продължава да нараства и в бюрата по труда вече се обслужват 367 хил. безработни, а равнището на регистрирана безработица е 9.9%. През месеца са новорегистрирани 67 551 лица, а отпаднали от регистрация са 14 347 лица. Следва да се отбележи, че регистрацията като безработни в бюрата по труда е условие за достъп на българските граждани до редица услуги, програми за заетост и обучение, социални помощи, обезщетения за безработица и други. Това означава, че регистрираната безработица е много близо до действителната.

Очаква се настоящата година да даде начало на трудно, но устойчиво икономическо възстановяване. В началото на годината бяха отчетени някои положителни признаци в развитието на нашата икономика. По данни на Националния статистически институт през януари 2010 г. общият показател на бизнес климата се покачва с 3.1 процентни пункта в сравнение с декември 2009 г. Въпреки тези положителни сигнали, както и ревизираните очаквания брутният вътрешен продукт да отбележи положителен вместо отрицателен ръст, възстановяването на икономиката ще бъде бавно и безработицата ще продължи да нараства и през 2010 г.

Увеличение на безработицата през 2010 г. е прогнозирано и в основния инструмент за изпълнение на активната политика на пазара на труда – Националния план за действие по заетостта за 2010 г. Както вече бе посочено, в Плана средногодишното равнище на регистрирана безработица за 2010 г. се очаква да достигне 11.4%. Това равнище съответства на 422 хиляди безработни лица средногодишен брой. Известно ограничаване на ръста на безработицата се очаква през активния летен период. През декември се очаква равнището на безработица да достигне до около 12.8%, а респективно броят на безработните да бъде около 477 хиляди.

Правителството на европейското развитие изпълнява координиран комплекс от действия за преодоляване на негативните последствия от кризата върху пазара на труда, с цел постигане не само на краткосрочен ефект чрез запазване на работните места и осигуряване на субсидирана заетост на безработните, но и по-дългосрочен ефект, а именно – повишаване на качеството на работните места. По този начин се работи за едновременно осигуряване на социална защита при намалено търсене от работодателите и за осигуряване на едно важно условие за бързо възстановяване на българската икономика – инвестиране в повишаване на уменията на работната сила. Основен елемент на този подход е активното сътрудничество със социалните партньори на всички нива – национално, регионално и местно.

От началото на тази година бяха предприети редица конкретни мерки: За запазване на заетостта, работници и служители, преминали на непълно работно време в икономическите сектори „Индустрия” и „Услуги” и тази година получават компенсации по условията на Постановление № 44 на Министерския съвет. Както вече Ви информирах с 3 млн. лв. ще бъдат подкрепени доходите на 6 382 работници и служители, работещи при 251 работодатели. За запазване на заетостта и ограничаване на масовите съкращения ще допринесе и изпълнението на схема “Адаптивност” по ОП „Развитие на човешките ресурси”. В рамките на тази схема работниците и служителите, преминали на непълно работно време, имат възможност да се обучават през времето, през което не са на работа. За целта се предоставят средства под формата на ваучери за обучение, както и месечна стипендия за периода на обучение. В рамките на схемата до 2012 г. около 42 000 лица ще получат ваучери за включване в обучение по част от професия или за придобиване на степен за професионална квалификация. За ограничаване на ръста на безработицата, чрез изпълнението на активните мерки и програми на пазара на труда, финансирани със средства от държавния бюджет ще бъде осигурена заетост на над 38 500 безработни и обучение на около 6 000 безработни. С над 70% от средствата отпуснати от държавния бюджет през настоящата година ще се субсидира заетостта на безработни лица в неравностойно положение на пазара на труда, като младежи, безработни на социално подпомагане, възрастни безработни, безработни с трайни увреждания и др. По Национална програма „От социални помощи към осигуряване на заетост” в края на годината ще бъдат наети допълнително безработни лица в неотложни действия по предотвратяване и/или преодоляване на последствията от аварии и природни бедствия.

В рамките на 80 регионални програми за заетост, които се изпълняват във всички области в страната и отчитат в пълна степен местните потребности, ще бъдат създадени над 1 160 работни места за субсидирана заетост на безработни в общественополезни дейности, ремонт и поддържане на пътищата от четвъртокласната пътна мрежа, озеленяване и др.

Важен принос за ограничаване на ръста на безработицата ще имат и работните места на големите инфраструктурни проекти, които се очаква да стартират през годината. Също така използването на ваучери за обучение през 2010 г. ще бъде важен инструмент за повишаване на участието в различни форми на обучение за придобиване на ключови умения и на професионална квалификация.

По схемата „Развитие”, чието действие стартира от месец март 2010 г. и ще продължи до 2012 г., първо ще се обучават 65 000 безработни, а на 52 000 лица от успешно обучените ще бъде осигурена последваща заетост за срок от най-малко 9 месеца, до 12 месеца. Очаква се тази схема да има по-късен положителен ефект върху ръста на безработицата, тъй като субсидираната заетост ще започне след обучение. На 8 500 безработни ще бъде осигурена заетост в оказването на услуги за отглеждане на деца по схемата „Отново на работа”. По схеми „Грижа в семейна среда за независим и достоен живот на хора с различни видове увреждания и самотно живеещи хора – дейности „Социален асистент” и „Домашен помощник” и „Усъвършенстване и подобряване на услугата „Личен асистент” за хора с различни видове увреждания и самотно живеещи хора” от месец март се осигурява заетост на около 6 000 безработни на 8-часов, 6-часов и 4-часов работен ден.

Безработните ще бъдат подпомогнати чрез развитие на услугите за осигуряване на заетост и подобряване достъпа им до тях. През тази година с цел бързо и ефективно посредничество между търсещите работа лица и работодателите ще бъдат организирани 105 трудови борси – по една във всяко Бюро по труда. По време на борсите, търсещите работа лица осъществяват директен контакт с работодателите и могат веднага да се договарят за назначаване на работа.

За намаляване на безработицата положително въздействие ще окажат и подготвяните от Министерството на труда и социалната политика законодателни промени. Например тези в Закона за насърчаване на заетостта ще разширят и подобрят достъпа до различни услуги по заетостта и ефекта от мерките. В Наредбата за условията и реда за извършване на посредническа дейност по наемане на работа са предложени промени, които да защитават по-добре правата на лицата, търсещите работа чрез частните посредници и да се подобри контрола върху дейността на тези посредници.

Не на последно място следва да се подчертае, че Агенцията по заетостта развива процесния модел на работа, профилирането на безработните лица, обслужването на едно гише с цел да предостави качествени услуги на всички регистрирани в бюрата по труда безработни.

За лицата, останали без работа е осигурена предвидената в законодателството социална защита. През 2010 г. със Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване са обезпечени 262 млн. лв. за обезщетения при безработица на 127 хиляди лица (средногодишен брой). Повишен е и размерът на средствата, които работниците и служителите на трудови правоотношения имат право да получат при несъстоятелност на работодателя. Максималното обезщетение, което се изплаща от Фонд “Гарантирани вземания на работниците и служителите” е в размер на 720 лв.

В заключение искам да подчертая, че проблемите на лицата, останали без работа са приоритет в работата на Министерството на труда и социалната политика през настоящата година. Осигуряването на заетост ще продължи да бъде задача, която се изпълнява с общите усилия на държавните институции и активното сътрудничество със социалните партньори.

Вирни се горе