Още 100 млн. лв. в общините за енергийна ефективност

Още 100 млн. лв. в общините за енергийна ефективност

Общините ще получат достъп до допълнително 100 млн. лева кредити за енергийна ефективност. Те могат да получат средствата при преференциални условия от Фонда за енергийна ефективност, обяви министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев по време на конференцията „Инвестиционни механизми за енергийна ефективност“, организирана от Българското училище за политика и Посолството на Федерална република Германия у нас.

До момента фондът за енергийна ефективност оперираше с ограничен ресурс от 10 млн. евро, добавят от пресцентъра на МИЕТ.

Делян Добрев обясни, че съвместно с Министерството на финансите се обсъжда финансирането на общините да е при още по-облекчени условия. Първоначалната идея е кредитите да бъдат безлихвени с тригодишен гратисен период.

По думите на министър Добрев най-важният ресурс за финансиране на мерки за енергийна ефективност е оперативната програма „Конкурентоспособност“ чрез схемата „Енергийна ефективност и зелена икономика“.

По тази схема са отделени 150 млн. евро безвъзмездна помощ и 150 млн. евро кредит от ЕБВР за мостово финансиране на проектите. Добрев подчерта, че всяко малко и средно предприятие може да се възползва от възможностите на оперативната програма. Това е ресурс, който трябва да използваме по най-бързия възможен начин, каза още министърът. Той уточни, че предимството на тази програма е, че не е необходимо да се изчаква да се съберат достатъчно проектни предложения, за да бъдат оценени. Всяко проектно предложение се оценява веднага, след като постъпи и, ако е необходимо, се връща, за да бъде коригирано.

Друга възможност за финансиране на мерки за енергийна ефективност е Международен фонд „Козлодуй“, по който има сключени споразумения за 47 млн. евро. Средствата ще се разпределят между 243 обществени сгради, от които най-голям процент са училищата и детските сгради, подчерта министър Добрев.

Вирни се горе