Орешарски вкарва в кабинета експерти, които печелят доверие

Орешарски вкарва в кабинета експерти, които печелят доверие

Основният критерий за съставяне на кабинета е експертиза, каза кандидатът за министър-председател от БСП Пламен Орешарски. Той отбеляза, че в понеделник ще бъде напълно готов със състава на екипа си. „Съветвам ви да изчакате истинския състав на кабинета. Основният критерий за съставяне на кабинета е експертиза. Няма да откриете в кабинета нито един човек, който няма експертиза в съответната област, която ще ръководи", заяви Орешарски по ТВ7.

Опитвах се така да подхождам – представям си какво ще е необходимо в сектора, посочи той.

„Не мисля, че широката подкрепа ще стане с хора от различни партии”, коментира Орешарски.

Много разчитам, че имената на съответните министри ще раждат доверие сред хората и различните неправителствени сектори, посочи кандидат-премиерът.

Сред възможните министри в публичното пространство се споменават имената на Кирил Ананиев (на финансите и вицепремиер), Ивайло Калфин и Илияна Йотова (външните работи), Красимир Петров (вътрешните работи), Камен Костадинов (ДПС – транспорта), Хасан Адемов и Драгомир Стойнев (социалната политика), Меглена Плугчиева (еврофондовете), Искра Михайлова (ДПС – екологията), Петър Чобанов (икономиката), Явор Куюмджиев (енергетиката).

Междувременно пред БНТ споменаваният за министър на икономиката Петър Чобанов коментира, че въпреки желанието на БСП, данъците няма да бъдат променяни. В отговор Орешарски коментира, че щом Чобанов казва така, значи може би няма да има промени.

Орешарски коментира още днес, че една цел може да се постигне и с по-леви инструменти, и с по-десни, и добави, че при определени условия е важен рационалният и прагматичен поход.

От пресцентъра на БСП съобщиха, че номинираният за премиер Пламен Орешарски е обсъдил на работна среща с експерти от Коалиция за България и ДПС аспекти от програмните му приоритети за управленския мандат 2013 – 2017 г. Срещата се е състояла днес в централата на БСП и е била по покана на Пламен Орешарски. Пред БНТ обаче Орешарски отрече да е участвал в подобна среща днес.

От ДПС за пореден път отрекоха, че с БСП подготвят коалиционно управление. Зам.-председателят на партията Камен Костадинов заяви, че ДПС подкрепят не БСП, а експерта Пламен Орешарски. По повод предложенията за министри лидерът на движението Лютви Местан вече каза, че няма “политически стерилни лица”.

Вирни се горе