Опозицията внесе вот на недоверие срещу кабинета

Опозицията внесе вот на недоверие срещу кабинета

Коалиция за България и ДПС внесоха минути след 13.00 часа в деловодството на парламента вот на недоверие срещу правителството заради “провала в антикризисната политика”. Под искането са се подписали 68 депутати от двете парламентарни групи, предаде БТА,цитирана от Dir.bg. Това е вторият вот на недоверие, който внасят БСП и ДПС. Първият беше за “провала на политиката в сферата на здравеопазването”.

В началото на тази година премиерът Бойко Борисов поиска и получи вот на доверие от парламента за цялостната политика на правителството.

При вот на недоверие са необходими 121 гласа, за да бъде той успешен. ГЕРБ има 117 депутати и дори Волен Сидеров да изпълни заканата си “Атака” да мине в опозиция, ако отцепилите се от неговата партия и от други независими народни представитили гласуват против, вотът няма да мине. От Синята коалиция вече също намекнаха, че може да не подкрепят управляващите.

Вотът на недоверие ще бъде разискван в четвъртък и ще бъде гласуван в петък другата седмица.

“Целта на този вот не е смяната на един или друг министър. Вотът цели подмяна на една провалена антикризисна политика. Има две антикризисни програми на правителството и двете са пълен провал”, заяви на брифинг в парламента лидерът на левицата Сергей Станишев, цитиран от „Фокус”.

Той изтъкна, че резултатите от това управление водят България в обратна посока и даде за пример отлагането на приемането на България в Шенген. „България трябваше да бъде член през март. Шест страни блокират този процес и основен проблем е доверието и способността на българското правителство да се бори с корупцията", добави бившият премиер.

Станишев подчерта, че вотът е персонално насочен срещу Бойко Борисов. “Държавата се управлява като еднолично дружество и бащиния на министър-председателя”, отбеляза още лидерът на БСП, цитиран от "Всеки ден”.

Освен за провала на антикризисните мерки, опозицията е насочила внимание и към цялостния провал в икономиката, антиевропейската политика в областта на образованието, науката и иновациите, както и при усвояването на еврофондовете, в местното самоуправление и най-вече за “тежките последици за хората”, съобщи БГНЕС.

“Редица европейски държави минават в период на растеж на икономиката. Правителството вече не може да се оправдава със световната криза. Отговорността за състоянието в икономиката и продължаващото влошаване на ситуацията е на кабинета”, каза от своя страна зам.-председателят на ПГ на ДПС Лютви Местан.

“Ако този вот не мине, ние ще внесем втори – за цялостната политика. Моделът е изчерпан – няма друг изход от ситуацията, в която държавата е изпаднала – това са предсрочни парламентарни избори”, каза още Местан и добави, че е най-добре те да са 3 в 1, за да не се правят допълнителни разходи.

“ДПС и БСП всъщност искат да загубят вота на недоверие, защото целта им не е сваляне на кабинета, а предизборно да дисциплинират своите избиратели”, коментира пред журналисти зам.-председателят на ПГ на ГЕРБ Валентин Николов, съобщи БТА. Според него опозицията иска да използва безплатната трибуна в медиите.

“Не са избрали правилен мотив за вота – можем много да говорим за успехите и пътя, по който сме поели и който е оценен както от рейтинговите агенции, така и от нашите европейски партньори. Ние ще имаме достатъчно аргументи,икономически стоим много добре, вървим напред”, коментира още Николов.

Депутатът даде пример, че за миналата година ръстът от последното тримесечие на България е един от най-големите спрямо БВП – 3.4%. По думите му страната ни е влязла по-късно в кризата и затова излиза по-късно.

Николов добави, че разчита за отхвърлянето на вота на гласовете на “всички здравомислещи хора в парламента” и не очаква да се стигне до предсрочни избори, защото служебен кабинет би бил връщане на тройната коалиция. “Тогава тя може да се окаже и петорна, защото данните на социолозите показват, че много партии ще получат по-малко депутати”, добави народният представител от ГЕРБ.

Вирни се горе