Ограничаването на разпространението на АЧС зависи от поведението и действията на всички жители от областта

Ограничаването на разпространението на АЧС зависи от поведението и действията на всички жители от областта

„За нас е важно, като държава, да се справим колкото се може по-бързо със заболяването Африканска чума по свинете (АЧС) и за следващите години да нямаме регистрирани нови огнища. От всички нас, от поведението и действията ни зависи дали и в бъдеще ще се изправяме пред подобни ситуации. Мисля, че чрез по-активна информационна кампания, имайки предвид сериозността и лесното разпространение на заболяването, хората ще проявят разбиране и съпричастност при спазване на ограниченията в инфектираните зони.“, каза областният управител Недялко Славов на проведеното днес ежеседмично заседание на Постоянната областна епизоотична комисия. „В тази връзка и Министерството на земеделието, храните и горите планира провеждане на по-мащабна информационна кампания извън областните градове, предстои да се уточнят и местата за нашата област, където ще се проведат такива информационни срещи.“

Славов припомни, че уточнението с Централния епизоотичен щаб е, че неотложна мярка се счита извозването на добита дървесина от временен склад. Областният управител каза, че е направил запитване за дървесината, която е повалена и не е на временен склад, и дървесината, която е заразена от каламитети. „Чакаме указания за тези две изключения. Отчитаме специфичните особености на дърводобива в Смолянска област, неговата икономическа и социална значимост, но указанията са категорични и дърводобива не се счита за неотложна дейност.“ Във връзка с притесненията за снабдяване на местното население с дърва за огрев от инфектираните зони в община Чепеларе и община Борино, областният управител предложи да се направи справка за издадените разрешителни за сеч в тези зони, за добитата вече на склад дървесина и за необходимите количества за задоволяване нуждите на населението. Той обърна внимание, че процесът по снабдяване на населението с дърва за огрев ще бъде проследяван на следващите заседания, за да не се допуска притеснение у хората при осигуряване на необходимите за отопление през зимата количества.

По време на днешното заседание, Постоянната областна епизоотична комисия, след подлагане на гласуване, единодушно реши, че прибирането на земеделска продукция е неотложна дейност, и се позволява на стопаните да приберат реколтата си от инфектирани зони, като носят отговорност за спазване на мерките за биосигурност. Взе се и решение, че собствениците на горите, било то частни кооперации, лица, общини или държавни горски стопанства, носят отговорност за спазване на мерките за биосигурност при извозване на добитата вече на склад дървесина. Този процес ще бъде контролиран чрез спазване на графици и попълване на чек-лист с информация за използваното дезинфекционно средство и лицето, извършило дезинфекцията, които ще бъдат изпращани на официалната електронна поща на РДГ-Смолян. Беше обсъден и въпросът с осигуряване на площадки за загробване от общините, като според предоставената справка Баните, Девин, Златоград и Смолян вече са осигурили съгласувани места, а останалите общини са в процес на съгласуване с РИОСВ и Басейнова дирекция. Д-р Сава Бозуков – директор на Областна дирекция по безопасност на храните, припомни, че основен фактор за разпространението на заболяването Африканска чума по свинете е човекът и неговата дейност. Във връзка с това, той призова туристите да пренасочват маршрутите си и също да спазват ограниченията в инфектираните райони, както и да не се допуска натрупване и престояване на отпадъци.

Вирни се горе