Обявяването на поръчката за изпълнител на ГКПП- Рудозем се планира през зимния сезон

Обявяването на поръчката за изпълнител на ГКПП- Рудозем се планира през зимния сезон

Обществената поръчка за изпълнител на ГКПП “Рудозем- Ксанти” се планира да бъде обявена през зимния сезон, прогнозира областният управител на Смолян Недялко Славов. Областната администрация в Смолян е партньор по инвестиционния проект за изграждане на пътища и инфраструктура на българска и гръцка територия, свързани с откриването на граничния пункт. Проектът се финансира от Програмата за сътрудничество INTERREG V-A “Гърция – България 2014-2020”, а предвиденият бюджет е 38 млн. евро.

Изграждането на сградата, инфраструктурата и подходния път на ГКПП “Рудозем- Ксанти” е част от мащабния проект, изпълняван от български и гръцки партньори. От гръцка страна участва държавната пътностроителна компания EGNATIA ODOS S.A., а Агенция “Пътна инфраструктура” е партньор относно реконструкцията на предвидените пътища на българска територия.

Предстои разглеждането и одобрението на работния проект за граничния пункт, след което процедурата ще продължи с издаване на разрешително за строеж. Плановете на Областната администрация са през зимата да се обяви обществената поръчка за изпълнител, а през пролетта на 2017 г. да започнат строителните дейности. Предвиденият бюджет за Областната администрация- Смолян е 1 млн. евро. Съгласно подписаното през август партньорско споразумение между управляващия орган на програмата и партньорите, за “Егнатия одос” е заложено финансиране от 16 млн. евро. Гръцката компания отговаря за изграждането на пътя от границата до Димарио. След завършването на този участък ще се осигури транспортният достъп по цялото трасе Рудозем- Ксанти. Пътят от Рудозем до границата е завършен от години, а пускането на новото ГКПП бе отложено заради забавяне на трасето на гръцка територия. Срокът за изпълнение на проекта е 3 години, но според областния управител на Смолян Недялко Славов е напълно реалистично пунктът да бъде отворен в средата на 2018 г.

Вирни се горе