Общинският съветник от ГЕРБ Шукри Халилов: Бюджет 2013 предвижда стагнация за община Рудозем

  Общинският съветник от ГЕРБ Шукри Халилов: Бюджет 2013 предвижда стагнация за община Рудозем

Бюджет 2013 предвижда стагнация за община Рудозем. В него не можем да търсим развитие на общината, тъй като зад приходната част се крият по-високите данъци и такси. Дори и минималното увеличение на налозите води до резки икономически последици у населението. Това коментира общинският съветник от ГЕРБ Шукри Халилов по повод приетия отчет за изпълнението на бюджет 2012 г., както и новия бюджет за 2013 година. Според него хората в община Рудозем са притеснени не само от високите такси за детските градини, но и за разходването на средствата, които те като данъкоплатци плащат на общината. По думите на Халилов от новия бюджет става видно, че отново най-обгрижваните села в региона са Рибница и Борие. За тази година там са предвидени средства от капиталовата субсидия, а и не само – единствените одобрени проекти за читалища са именно в тези населени места. Той изрази недоволство и от факта, че кметът Пехливанов и мнозинството са отхвърлили предложението за трансфер на суми от капиталовата субсидия за изграждане на детска градина във Войкова лъка, която в момента е полуразрушена и има остра нужда от тези пари.

Халилов изрази сериозно притеснение и за спортната дейност. Тази година за спорт в общината са предвидени само 8 000 лв. в сравнение с миналата, когато са били 12 000 лв. и пита как ще издържаме бъдещите спортни съоръжения, които ще имат нужда от ток, вода, отопление и текущи ремонти. „Или целта е да се усвоят едни пари без да се мисли за това дали няма да станат паметници на грандоманията“, коментира общинският съветник от ГЕРБ. Той допълни, че на сесията са били изразени и други мнения за корекции в бюджета, но и те не са били подкрепени от управляващите, които според Халилов отказват да чуят чуждото мнение.

Бюджет 2013 бе приет в първоначалния му вариант от управляващата коалиция, но все по-ясно проличава, че този бюджет, а и цялото управление е брак по сметка. Едни получиха повече средства за сметка на други. Някой ще изпълни газификацията, втори ще получи доставки и ремонти на покриви, някои ще си развиват селата, в които живеят, а накрая населението на цялата община ще плати сметката – заяви Халилов. Той коментира и изпълнението на бюджет 2012 г. Според него „водопада“ от цифри показва, че общината задлъжнява все повече. „Причина за това са старите задължения, но и новите, които бяха поети под предлог, че ще се направят плащания по стари проекти. Само, че с дълга от 2 млн. лв. са погасени само частично тези задължения, а друга част са разходвани за плащания на други пера от бюджета“, подчерта лидерът на ГЕРБ в Рудозем. „Тези факти водят до редица въпроси: на какво основание с кредита, гласуван от Общинския съвет за определени проекти, са правени плащания на дейности, заложени в бюджета с други източници на финансиране; къде са пренасочени средствата от тези дейности и защо това е ставало без знанието и разрешението на Общинския съвет? И накрая все пак старите задължения остават неразплатени и продължават да обременяват бюджета, а единствения начин за управление на общината оттук-нататък е да се вземат нови и нови заеми, и да се плащат огромни лихви, които за 2013 г. възлизат на 14 000 лв. месечно. От всичко казано дотук няма как да бъда удовлетворен от изпълнението на бюджет 2012 г.“, заяви Халилов.

Вирни се горе