Общинските съветници от ГЕРБ посетиха Соколовци и Бостина

Общинските съветници от ГЕРБ посетиха Соколовци и Бостина

Общинските съветници от ГЕРБ посетиха Соколовци и Бостина по повод празниците на двете смолянски села. Народните събори бяха уважени от председателят на ОбС Филип Топов, главният финансист на община Смолян Венера Аръчкова, общинските съветници Мариана Сивкова, Росица Караджова и Борислав Георгиев. В Соколовци съборът е традиционен и протече под надслов „100 години свобода на Рожен и дерекьовските родове”. По думите на кметският наместник Мария Шукерова след Руско-турската освободителна война село Долно Дерекьой (днешно Соколовци) остава в пределите на турската империя, границата минавала през Рожен, а имотите на жителите му останали в българско, съобщиха от пресцентъра на партията.

„След Съединението на България през 1885 г. преминаването на тази граница ставало само с открит лист, а по-късно трябвало да се плаща мито за всичко – да си напасеш овцете в собствената ливада, да си прекараш житото и сеното. Веднъж в годината границата се отваряла свободно и трите села Соколовци, Проглед и Момчиловци правели родова среща на параклиса „Свети Пантелеймон”. Решихме тази година с тези села да си направим среща тук в Соколовци, като продължим традициите, които са завещали дедите ни“, обясни Шукерова. Тя честити празника на всички дерекьовски родове и подари снимка от събора на Рожен преди да падне границата на кметовете на Момчиловци и Проглед. В празничната програма бяха включени изпълнения на квартет „Никола Кенов“, клуб „Хоп-троп“- с. Момчиловци, оркестър „Райково“ и „Родопски хайдути”, които пресъздадоха събитията от преди 100 години.

В Бостина представителите на ГЕРБ бяха радушно посрещнати от кметския наместник Ангел Янев. Родовите срещи в смолянското село се свързват с Петровден. По традиция, празникът се проведе в двора на читалището в центъра на селото, където се събраха стотици роднини и приятели от цялата страна. С думи на приветствие към жители и гости се обърна председателят на ОбС Филип Топов: „Много е важно в условия, когато има нарушаване на ценностната система, да се съхранят изконните български традиции. Духът и атмосферата на този празник, доказват вашата готовност да съхраните идентичността на селото. Радвам се, че и до ден днешен спазвате обичаите, които вашите предци са донесли със своя бит в този край. Приемете от името на кмета на община Смолян Николай Мелемов искрени пожелания за здраве, щастие и дълголетие на всички вас и вашите семейства.”

Вирни се горе