Общинските съветници от БСП застават зад протеста на колектива на Планетариума

Общинските съветници от БСП застават зад протеста на колектива на Планетариума

Общинските съветници от БСП – Смолян застават зад протеста на колектива на смолянския планетариум, който вече месец негодува срещу безпардонното назначаване на новия директор Яна Бечева.На пресконференция ръководителят на групата съветници от БСП – Смолян адвокат Милко Гавазов ,Рабие Кьосева, инж . Атанас Устабашиев , инй Димитър Кръстанов и Радой Краев обвиниха кмета на община Смолян Николай Мелемов и политическият му кабинет в саботаж, тъй като умишлено крият документите от проведения преди месец конкурс за директор на планетариума .Гавазов съобщи, че за вчера е било насрочено второ заседание на общинските комисии по образование и законност, които са искали да проверят допустимостта и законността на документите и конкурса, с които Бечева е избрана за директор на звездната институция, за което молба е депозирала и ексдиректорката Христина Калайджиева. След закъснение от 40 минути зам .-кмета на общината Марин Захариев е казал на 10-те общински съветници, че документите представляват класифицирана информация и са секретни. “За нас това е саботаж, тъй като ръководството на общината не оказва законното право да съдейства на общинските съветници”, заяви Гавазов.

По думите му скандалът с планетариума става национален проблем, подкрепян от стотици хора и представители на научните среди, включително Института по астрономия към БАН . Съветниците на Левицата призоваха кмета на общината да вземе решение и да въведе нужния контрол, както и да отговаря на питанията на опозицията. Гавазов призова Мелемов да отговори какви мерки ще вземе за нормализиране на работата на планетариума , кога ще бъде отстранена директорката Яна Бечева , след като се е доказало, че програмата й за управление е преписана от селскостопанското училище в Първомай , което означава, че тя е спечелила поста със злоупотреба, ще има ли санкции за служители на общината, които са указали натиск и заплахи на служителите на планетариума , несъгласни с назначението. Съветниците на БСП бяха категорични, че заради злоупотребите Бечева трябва да се отстрани от поста и да се назначи нов конкурс. Рабие Кьосева информира, че за един месец е отчетена загуба от 8 000лв ., при условие че институцията е на самоиздръжка и годишно отчита на администрацията печалба от 15-20хил.лв .

Протеста на астрономите подкрепи и доц . д- р Никола Колев- председател на Съюза на учените в Смолян и доайен на астрономите в България. Той посочи, че Смолян е на второ място по брой на астрономите в страната след София и е недопустимо за директор на планетариума да се назначи човек от друга сфера. Той заяви, че планетариумът в Смолян е най-известният в страната, въпреки, че работят още 4. Институцията е важна за туристическият имидж на Смолян, който обаче се руши заради скандала със “смолянската калинка”. Той даде висока оценка за програмата и работата на досегашния директор Христина Калайджиева.

Според него кмета на общината силово и по незнайно какви причини поддържа Бечева и ще е много жалко ако ГЕРБ допусне тази уникална институция да се разсипе. Той изрази съжаление от факта, че вместо новата управа да се вслуша в учените, общината работи на инат. Представителите на БСП се обявиха против всякакви опити планетариума да се даде на частна фирма и заявиха, че кмета няма да може да оправи финансите на общината с планетариума , какво желание се усещало в момента. Те заподозряха, че бавенето и мълчанието около Бечева , е за да може тя да напише нова програма.

Вирни се горе