Обръщение на Кирил Асенов от местна коалиция "Новото време"

Обръщение на Кирил Асенов от местна коалиция "Новото време"

Уважаеми съграждани, скъпи смолянчани и жители на община Смолян,

Най-напред искам да благодаря на тези, които ни подкрепиха, тези които повярваха в нас и ни гласуваха доверие. Ангажираме се да положим всички усилия, за да оправдаем надеждите ви. Благодаря и на тези, които не ни подкрепиха, но гласуваха на тези избори, защото зявиха своята гражданска позиция. Не на последно място, искам да благодаря и на тези, които не гласуваха, но и все още не са напуснали община Смолян, защото те поддържат ежедневно борбата срещу най-голямата заплаха днес тук – обезлюдяването.

Преди четири години поставихме основите на нашия политически проект. Тогава бяхме шепа ентусиасти, дръзнали да се изправят срещу традиционните партии в местен вот, съзнавайки голямото предизвикателство да разчупим статуквото и да се опитаме да начертаем нова алтернатива за региона. Като хора, идващи от бизнеса, ние бяхме наясно с проблемите на града и след като станахме част от състава на общинския съвет, поставихме акцент върху 12 точки, които според нас трябваше да обединят всички политически сили тук. Защото в крайна сметка изпълнението им, според нас, щеше да подобри начина на живот на всеки един човек в общината.

Тези приоритети тогава не бяха припознати и не се превърнаха в обединяваща основа за ново начало. Държа да подчертая, че тези предложения за промяна не бяха политически. Те единствено даваха решения на всички наболели проблеми в града и региона. И тогава, и сега ние продължаваме да искаме добри комунални услуги, подобряване на обслужването на гражданите, развитието на добра бизнес-среда и на устойчив икономически модел за развитие на града, развитие на индустриални зони, насърчаване на новите технологии и иновации. Липсата на цялостна стратегия за енергични и решителни мерки за промяна на негативната посока в развитието на общината намира безспорно доказателство в намаляващия брой на жителите й.

И едва ли някой от нас, жителите на Смолян, би се гордял с факта, че живее в региона, който е на първо място по темп на обезлюдяване в национален мащаб. И ако за обикновения жител този факт е доказателство за стоицизъм и упоритост, за тези, които управляват града, това би трябвало е да повод за равносметка. За тези, които избират – повод за нерадостни размсли. За тези пък, които продължават да правят бизнес и да откриват нови работни места, въпреки съществуващата среда, това е повод за гордост. Дали това искаме да продължи, виждаме ли друга алтернатива, нуждае ли се управлението на града и общината от промяна? Всеки от нас ще реши сам за себе си! Както е казал Левски: „Всекиму – своето!”

Скъпи съграждани, единственото, към което искам да ви призова, е не да бъдете търпеливи, а все по-взискателни към местната власт, защото тя е ваш длъжник. Не бъдете безучастни зрители на случващото се около вас, защото вие сте най-важното в този регион и трябва да се съхраните като горди родопчани. Можете да промените бъдещето си към по-добро – използвайте всеки повод, за да го докажете, бъдете смели и не се колебайте да търсите промяната за добро! Това не може да се очаква от администрация, която задушава града. Администрация, която разделя граджданите, която гони бизнеса града, която не работи за повишаването на стандарта на живот на жителите си.

В последната неделя над 100 души, пристигали от други градове, се изсипаха по улиците на Смолян, плашеха хората и отказаха множество от тях да гласуват, а други директно бяха заплашвани. Видяхме контролиран вот в секциите, манипулация на изборните бюлетини и стотици купени гласове. Това ли бяха хората, които се радваха на симпатията и любовта на смолянчани? Или бяха отчаяни действия на хората, които знаят, че няма как да спечелят вота на града с демократични средства? Ще допуснем ли Смолян да се превърне в поредната статистика на изчезналите български градове заради страха сами да вземем решение за съдбата си? Ние сме много, те са шепа – време е да покажем, че Смолян не е в хватката на диктатурата!

Днес заставаме уверено зад личната борба срещу тези, които оковават Смолян.

Смолян заслужава повече от възраждане!

Смолян заслужава на първо място спасение!

С уважение и с благодарност:

Искрено ваш,

Кирил Асенов

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Вирни се горе