Областният управител отчете ползотворна 2019-та година

Областният управител отчете ползотворна 2019-та година

Областният управител Недялко Славов, заедно с екипа си и ръководители на държавни институции от региона, направиха равносметка на изминалата 2019-та година, маркирайки предизвикателствата и новите цели за настъпващата 2020-та. Той оцени приноса на държавните институции, които реализират правителствените политики, и им благодари за доброто взаимодействие, добрите резултати, усилията и старанието, които се полагат в сферата на образование, сигурност на гражданите и борба с контрабандата, противодействие на престъпността, здравеопазване, култура, социална политика. „Изграждането на ГКПП „Рудозем-Ксанти“ е водещ приоритет във всички стратегически документи на областно и на регионално ниво и в тази връзка няма как да не изкажем задоволството си за това, че с Решение на Министерски съвет от вчера беше осигурена цялата необходима сума за строителството и изграждането на пункта. С това отпадат всички пречки и може строителството да започне, най-вероятно след Коледните и Новогодишни празници. Срокът за реализацията на този проект е 365 дни. Поетият от мен вчера ангажимент пред премиера е, че ще се справим качествено и в срок.“, Славов изрази надеждата си, че климатичните условия ще позволят нормалното протичане на строителните дейности. „Твърдо отстоявах през годините, че пунктът трябва да бъде пригоден за преминаване на всички видове превози и товари. Считам, че по този начин се защитават в максимална степен интересите на нашия регион.“, каза Областният управител и отправи специални благодарности към Премиера Борисов за неговата лична ангажираност и подкрепа за реализацията на този проект, към Министъра на финансите Владислав Горанов и на всички членове на Кабинета, които оказваха институционална и административна подкрепа през четирите години в нелеките процедури. Славов отбеляза ключовата ролята на народния представител д-р Даниела Дариткова за осигуряване дофинансиране изграждането на ГКПП „Рудозем-Ксанти“. „Високата й политическа позиция на практика дава добри резултати за региона.“

Във връзка с образованието, Областният управител отчете успешното стартиране на Академия „Телерик“ в региона. Продължават инвестициите в материално-техническата база на образователните институции. Наблюдава се и устойчиво развитие в сферата на здравеопазването, като е преодоляна кризата с липса на специалисти. Ще продължи реализирането на инвестиции в апаратура и автомобили за Спешна медицинска помощ. И през 2020 година ще се продължи политиката към развитие и в инфраструктурно отношение, както и инвестиции в съоръжения за превантивни мерки срещу бедствия. Със средства на АПИ ще се изгражда пътя „Белица-Загражден“, през новата година се планира стартиране на строителните дейности за изграждане на Втори воден цикъл в Смолян. Предстои укрепване на 5 свлачища, заплашващи републиканската пътна мрежа на територията на областта.

Директорът на НАО „Рожен“ – Никола Петров, изказа своите благодарности към Областния управител на Смолян. След запитване от журналисти за състоянието на базата, той отбеляза, че за първи път от четиридесет години насам Областна управа проявява ангажимент за решаване проблемите на Обсерваторията, и тази загриженост се изразява с конкретни действия – осигуряване почистването на пътя при зимни условия, подобряване качеството на електрозахранването, както и осигуряване на генератор за Обсерваторията, грижа за сградния фонд и техническата база.

Вирни се горе