Областният управител на Смолян почете паметта на загиналите български сержанти на връх Перелик

Областният управител на Смолян почете паметта на загиналите български сержанти на връх Перелик

  Димитър Кръстанов откри и кръгла маса по проблемите на самотноживеещите родопчани   Областният управител на Смолян инж.Димитър Кръстанов взе участие в традиционният  събор-поклонение на Мемориалната чешма в местността „Чурика” в околностите на  връх Перелик, както и в традиционния курбан за здраве в параклиса „Св. Кирик и Юлита”.

Чешмата  е издигната в памет на загиналите български сержанти. Някога до военната чешма е минавала границата до Балканската война, където са станали сражения, отнели живота на български военни.  Литургия отслужи отец Иван, който благослови и  курбана.  По традиция на събора се събраха десетки жители на селата Солища и Стикъл, които честват своя празник. Областният управител поднесе цветя пред чешмата-мемориал. Той разговаря с хората за проблемите в региона и най-спешните мерки, които трябва да се предприемат преди зимата.

Инж. Кръстанов откри и ръководи  Кръгла маса по проблемите на съвместната дейност за работа с възрастни и хора от изолирани малки села, организирана от Областна дирекция „Социално подпомагане”, Областна дирекция на МВР и „Гранична полиция”.

Инж. Кръстанов подчерта, че това е пилотен проект за страната, който има за цел да подпомага самотноживеещите родопчани, както и хората в тежко социално положение от планината. Проектът може да се използва като национален модел в социалната политика. На срещата стана ясно, че десетки жители нямат достъп до транспорт и възможност да си купуват лекарства. Директорът на  областната дирекция на полицията Кирил Хаджихристев и директорът на „Социално подпомагане" Сийка Иванова, посочиха, че при съвместни обиколки в региона са  обхванати 876 лица. С анализираните резултати ще бъдат запознати и служителите на Здравната инспекция в Смолян. На тях ще бъде предложено по възможност да осигурят мобилна аптека, която да поеме доставките на лекарства и необходими продукти до засегнатите жители в най-труднодостъпните места в областта.

Вирни се горе