Областният управител изрази становище по актуални за региона теми

 Областният управител изрази становище по актуални за региона теми

„Публично поет е ангажимента от страна на председателя на управителния съвет на АПИ инж. Светослав Глосов, че аварийно-възстановителните мероприятия по срутището на главния път Смолян-Мадан ще приключат до 15 септември. Това ще позволи отварянето на пътя.”, каза областният управител Недялко Славов на пресконференцията, която даде днес пред медиите. Той обърна специално внимание, че обходният път през Влахово никога не е стоял като алтернатива за зимния сезон. „Решението за изграждането на обходния път се взе, за да бъде той алтернатива през летния сезон, за да скъси достъпа до Смолян и да не се ползва алтернативния маршрут Рудозем-Смилян, като през това време се работи върху укрепване на срутището и съответно отварянето на главния път.”

Областният управител уточни, че има два проекта за укрепване на свлачището – първият е за аварийното укрепване, вторият е за трайното укрепване. За трайното укрепване ще се избира изпълнител по ЗОП.

„Радвам се, че свлачището се е успокоило, въпреки проливните дъждове през изминалите седмици, което до голяма степен се дължи на поставените мембрани в пукнатините по ската. Те възпрепятстват навлизането на вода в пукнатините, а тези води са основната причина за активизиране на свлачищния процес.” Славов, който присъства на протеста при свлачището тази сутрин и изслуша аргументите на протестиращите, отбеляза, че пред тях е поет ангажимент на 1 август да се проведе повторна среща между имащите отношение институции, на която да се даде точния график на дейностите, така че до 15 септември да бъде възстановено движението по пътя поне в едната лента. Той отбеляза, че разбира нетърпението от страна на гражданите и уважава правото им да изразяват гражданска позиция, но подчерта:„Спазвайки законовите процедури, ние не бездействаме.” Инженер Костадинка Миланова – началник на ОПУ-Смолян, даде технически подробности за дейностите, които се извършват по одобрения проекта за аварийно укрепване на свлачището. С договор към „Геотехника АВС” ЕООД е възложено изпълнение на геолого-проучвателни дейности и изготвянето на инженеро-геоложки доклад, както и изготвянето на технически проект за аварийно мероприятие за стабилизиране на процеса, който включва две части – защита на пукнатините от навлизането на повърхностни води, което вече е изпълнено, основната пукнатина с дължина 150 метра и широчина 3 метра е покрита. Продължението на дейностите, което започва от следващата седмица, е свързано с изграждането на анкерна система, заедно с високоякостна мрежа, което ще обхваща площ около 1400 кв. метра, ивица с дължина 100 метра и широчина 7 метра, както и площта непосредствено над срутищната зона с обхват от около 500-600 кв.метра. Материалите, които ще бъдат положени, ще бъдат доставени от Швейцария и вече са поръчани. Разчистването на терена от растителност ще започне при позициониране на сондажните машини, които ще пробиват отворите за анкерите. След завършване на аварийното мероприятие, ще се пристъпи към разчистване на напуканите маси, след което комисията ще даде своето заключително решение за възстановяване на движението поне в едната лента.

Другата тема, която Славов засегна по време на днешната пресконференция беше свързана с бедствията. Той не скри притесненията си от пренасищането на почвата с влага и последствията, до които може да доведе това. Областният управител каза, че ще проведе заседание с Областния щаб с цел да се изостри вниманието и да бъдат обсъдени всички превантивни мерки. „Проектът, за който имаме отпуснато финансиране, вече е обявен като обществена поръчка. Планираме до края на август – началото на септември да успеем да почистим речните корита на Черна и Бяла в границите на урбанизираната територия на град Смолян.”

Във връзка с протеста на жителите от Елховец относно приюта за бездомни кучета, областният управител коментира: „Областна администрация няма общо с решенията за приюта, тъй като становището от Регионална дирекция „Национален строителен контрол” е, че спрямо категорията на приюта в Елховец компетентни се явяват единствено община Рудозем и главният архитект към община Рудозем. По тази преписка, както и по всички преписки, ние не се ръководим от емоции, а от това, което законът разписва. Чисто управленски кметовете на общините са изправени пред голям проблем със справянето с бездомните кучета, и подобни приюти се явяват по-скоро в помощ, отколкото в пречка, но всичко по тяхното изграждане и функциониране трябва да бъде съобразно законовите рамки.”

Славов призова медиите за съдействие и по-голяма публичност на информацията за Африканската чума по свинете и чумата по дребните преживни животни. Въпреки, че заболяванията не са установени на територията на област Смолян, предвид летния сезон и високата мобилност на хора, притока на пътници и туристи, той изостри вниманието към по-висока информираност и предпазливост, за да бъде избегнато допускането на зараза в региона.

Във връзка с участието си в Националната среща за координиране на дейностите по изпълнение на Механизма за съвместна работа на институциите по обхващане и включване в образователната система на деца и ученици в задължителна предучилищна и училищна възраст, която се проведе вчера в Министерски съвет, Славов отбеляза: „В това отношение област Смолян е сред първенците и е посочена като добър пример, както с постигнатите резултати, така и с добрите практики. Механизмът предвижда екипи на територията на цялата област, които да достигат до всяко едно дете, което по една или друга причина не е обхванато от образованието. На територията на област Смолян екипите са изградени от общо 250 души, включващи общински администрации, представители на РУО, Агенция „Социално подпомагане”, МВР, училища, детски градини, като включва физическо посещение на адрес. В рамките на тази една година в Смолянска област са посетени 1100 адреса на деца и ученици извън системата, като 908 от тези деца са ученици извън територията на България, 70 от тях са присъединени към образователната система, 50 от тях остават незаписани, като 33 от тях са над 16 годишна възраст и не желаят да продължат образованието си, а по здравословни причини 13 деца не могат да посещават редовно училище, а други 4 са принудени да изберат друга форма на обучение. Ние на практика сме достигнали до всички случаи на територията на областта.” „При сформирането на нашето правителство образованието беше определено като приоритет и работата по този приоритет дава добри резултати. Тези усилия ще дадат конкретен резултат след десет години и тази инвестиция е дългосрочна.”, каза в заключение областният управител.

Вирни се горе