Областният щаб за противодействие разпространението на COVID-19 проведе заседание

Областният щаб за противодействие разпространението на COVID-19 проведе заседание

Областният щаб за противодействие разпространението на COVID-19 проведе заседание във връзка с Националния оперативен план за справяне с пандемията

Областният щаб за противодействие разпространението на COVID-19 на територията на област Смолян проведе днес заседание в областна администрация. Главният секретар на РЗИ-Смолян Емилия Кафеджиева представи пред членовете на щаба Националния оперативен план за справяне с пандемията от SARS-CoV-2. Планът въвежда критерии при какви нива на разпространение на заразата ще се налагат ограничения върху бизнеса и публични институции, какви ще са те и каква подготовка и организация трябва да има в здравната система. В него са разписани задълженията на личните лекари, специалистите в отделенията за диагностика и лечение на заразените с коронавируса. За област Смолян е представен план за поетапно включване на болниците при лечението на пациенти с COVID в зависимост от регистрираната 14-дневна заболяваемост на 100 000 души от населението и е направена прогноза за необходимия брой болнични легла. За нашата област, при население 101887 души са определени: 22 легла за активно лечение и 1 интензивно легло – при заразеност 100 на 100 хил. души за 14 дни или новоререгистрирани 102 случая за 14 дни; 44 активни легла и 3 интензивни- при заразеност 200 на 100 хил 109 активни и 7 интензивни легла – над 500 на 100хил.заболяемост. Разчетите са изготвени на база следните показатели:

  • Относителен дял на лицата със средно тежка форма, нуждаещи се от

болнично лечение от общия брой заразени лица – 20 % ;

  • Относителен дял лица от всички хоспитализирани, нуждаещи се от

интензивно лечение – 5 % ;

  • Среден престой на болните със средно тежка и тежка форма – 15 дни;

  • Среден престой на болните, нуждаещи се от интензивно лечение – 20 дни

При първите две зони на заразеност само областната болница ще поема болните с ковид инфекция. Тя трябва да осигури при четирите нива съответно – 22, 44, 70 и 90 легла При трето и четвърто ниво поетапно в обслужването на ковид болни ще се включват и общинските болници, като осигурят съответно по 13 легла в трето и по 15 легла в четвърто ниво. . Осигуреността с легла в МБАЛ общо за страната е 55.0 на 10 000 население, за област Смолян е 54,6 на 10 000 население, стана ясно още на заседанието. Най – висока е осигуреността с легла за рехабилитация в област Смолян – 45.6 на 10 000 население. Този показател е доста над средния за страната – 11,1. В плана е указано, че в отделните области на страната би могло да се стигне до пълен “локдаун” според заболеваемостта, като мерките ще се взимат от регионалните здравни инспекции, съгласувано с главния държавен здравен инспектор. От РЗИ направиха предложения за създаване на организация за прилагане на Националния план, които бяха приети единодушно от членовете на Областният щаб за противодействие разпространението на COVID-19 на територията на област Смолян.

Вирни се горе