Областния съвет по култура обсъди актуалното състояние на културните институции и читалищната дейност в региона

Областния съвет по култура обсъди актуалното състояние на културните институции и читалищната дейност в региона

Областния съвет по култура обсъди подготовката на Национален фолклорен събор „Рожен“ – 2019, актуалното състояние на културните институции и читалищната дейност в региона

Областният управител Недялко Славов откри заседание на Областния съвет по култура, което се проведе днес в Областна администрация Смолян. Той изказа специални благодарности към заместник-министъра на културата Амелия Гешева, че е приела поканата да участва в днешното заседание.

В навечерието на празника на обединения град Смолян, Славов отбеляза, че ролята на културните институции е ключова за утвърждаването на областния град не само в административен, но в образователен, културен и просветен център на Средните Родопи, за което изказа благодарности към всички бивши и настоящи служители в тези институции.

Заместник-министър Амелия Гешева благодари на всички, които имат отношение за развитието на културата в различните нейни жанрове, в различните културни институции. „Ако Родопите и днес са живи и Родопа пее и живее по различен начин, то е заради хората, които бранят традициите, които създават и днес културата и работят за това да възпитаваме младото поколение във вечните ценности, които пази нашия народ.“ Тя отбеляза, че в Смолянска област има културни институции с традиции и дълга история, които се развиват и се стремят да показват и съвременния й облик. „Много се радвам за това, че вашият Регионален исторически музей е сред най-активните музеи в страната и тази година ще има възможност да реализира проект, за който има отпуснато финансиране от Министерството на културата на стойност над 12 хил. лв. Това е проектът, свързан с оборудване на светлохранилище за съхраняване на ценности от колекцията „Древни народни тъкани и плетива“.“, каза заместник-министър Гешева. „През изминалата година активни бяха и читалищата на територията на област Смолян.“, допълни тя, като отбеляза, че за 2019 година има завишаване на броя на читалищата в региона. Заместник-министърът на културата отбеляза, че Регионалната библиотека и читалищните библиотеки от област Смолян са се включили в сесията, свързана със закупуване на книги, която за първи път Министерството на културата организира в такъв мащаб. За територията на област Смолян през миналата година за нуждите на библиотеките са закупени книги за над 30 хил. лв.

Заместник-министърът на културата изрази радостта си и за активността на другите културни институции. Тя представи предстоящите инициативи и възможности, по които екипът на Министерството на културата работи за осигуряване на средства за културните институции в страната. Заместник-министър Гешева обърна внимание, че за тази година бюджетът на фонд „Култура“ към Министерството на културата е двоен спрямо предходната.

Ефтима Петкова – директор на Дирекция „Международни проекти, програми, обществени дейности“ към община Смолян, представи детайли от регламента, организацията и програмата за предстоящия Национален фолклорен събор на народното творчество и животновъдството „Рожен“ 2019 г., който ще бъде официално открит от 10:30 на 19 юли и ще се проведе в дните 19,20 и 21 юли 2019 година. Госпожа Петкова уточни, че постоянно се подава актуална информация за Събора на официалния сайт: www.rozhen.bg и на официалния сайт на община Смолян: www.smolyan.bg.

Ръководителите на културните институции в област Смолян представиха информация за актуалното състояние, успешно реализираните проекти, настоящи и бъдещи инициативи. Споделиха трудностите и предизвикателствата, пред които се изправят в реализиране на дейността си. Заместник-министър Гешева посъветва директорите на културни институции да бъдат активни, да се възползват от възможностите за финансиране чрез кандидатстване по проекти, като не разчитат само на държавното финансиране на делегирани дейности.

Ръководителят на РЕКИЦ „Читалища” – Смолян, Недялка Мачокова представи акценти в дейността на народните читалища от региона през 2019 г. Тя изказа благодарности към Министерството на културата, Областна администрация Смолян, общините за доброто сътрудничество и ползотворната съвместна работа.

Вирни се горе