Няма да взимат книжки за висока скорост?

Няма да взимат книжки за висока скорост?

От 50 до 100% да се увеличат глобите за шофиране с превишена скорост, но да отпадне наказанието лишаване от право за управление на МПС.

Това предвиждат приетите на първо четене днес промени в Закона за движение по пътищата, внесени от Иван Вълков от ГЕРБ и група народни представители.

Измененията въвеждат

налагане на глоби с електронен фиш

за нарушения, установени с технически средства и системи.

В законопроекта е предвидено водачи на МПС, които управляват моторно превозно средство по “ВUS” лента, да бъдат наказвани с лишаване от право да управляват моторно превозно средство от един до шест месеца

и с глоба от 50 до 200 лв.

Прецизира се уредбата на правилата за паркиране. Вносителите смятат, че е необходимо фиксирането на времето за паркиране да отпадне изцяло и да се въведат понятията “възмездно” и “безвъзмездно” паркиране.

Да няма “сини” зони

там, където се движат превозните средства от градския транспорт, предложи Михаил Михайлов от Синята коалиция. Проблемите със “сините” зони в София действително са гигантски, а ние като депутати трябва да сме инициатори този въпрос да се решава, смята той.

Петър Мутафчиев от Коалиция за България посочи, че със “синята” зона се задръства центъра: в момента всеки ден 10 000 автомобила паркират в централната част на столицата, а колко паркинга са изградени от въвеждането на зоната, попита той. Според него е проблем и

паркирането покрай метростанциите,

защото няма изградени паркинги. Хората искат да ползват метрото, но не сме им създали условия, добави Мутафчиев.

С промяната ще бъде създаден и фонд за безопасност на движението, в който ще влизат глобите, наложени с електронния фиш.

Вирни се горе