Нови закони и постановления влизат в сила от януари

Нови закони и постановления влизат в сила от януари

Влиза в сила Законът за държавния бюджет на Република България за 2011 г., приет от 41-ото Народно събрание на 2 декември 2010 г. Приходите в държавния бюджет са 16 076 047 300 лв. От тях 14 353 683 100 лв. са данъчните приходи, а неданъчните са 1 674 269 600 лв.

Влиза в сила Законът за данък върху застрахователните премии, приет на 20 октомври 2010 г. от 41-ото Народно събрание. Данъкът ще бъде от 2% и ще се налага върху премии по облагаеми договори от общото застраховане с изключение на презастраховането и ретроцесията, животозастраховането и договорите за застраховки на товари по време на международен превоз, когато началната или крайната точка на превоза е извън територията на страната. Няма да се облагат и договорите за застраховки на летателни апарати и плавателни съдове, както и премиите за гражданска отговорност, свързана с притежаването и използването на такива транспортни средства. Данъчно задължените лица трябва да подадат данъчна декларация за предходното календарно тримесечие в срок до края на месеца, следващ тримесечието. Декларациите се подават в териториалната дирекция на НАП по регистрация на данъчно задълженото лице. Дължимият данък за данъчния период се внася ежемесечно в срок до края на следващия месец.

Влиза в сила Законът за изменение и допълнение на Кодекса за социално осигуряване, приет от 41-ото Народно събрание на 11 декември 2010 г. През 2011 г. се запазва възрастта за придобиване право на пенсия за осигурителен стаж и възраст – при жените на 60-годишна възраст, а при мъжете – на 63. От 1 януари 2012 г. се увеличава стажът за работещите при трета атегория труд с по четири месеца на всяка година до достигане на 37 години стаж – за жените, и 40 години стаж – за мъжете, през 2021 година. След 1 януари 2021 г. възрастта за пенсиониране ще нараства с по шест месеца до достигане на възраст 63 години за жените – през 2026 г., и 65 години за мъжете – през 2024 година. През 2011 г. няма да се изплаща добавка към пенсиите на пенсионерите, навършили 75-годишна възраст. От 1 януари 2011 г. право на пенсия придобиват всички, навършили 65 години и при най-малко 15 години действителен трудов стаж. Тази възраст се увеличава от 2021 г. с по 6 месеца на година до достигане на 67 години. Правото на пенсия за хората, навършили пенсионна възраст, но на които не им достигат до 5 години осигурителен стаж, възниква от датата, на която те внесат накуп всичките си осигурителни вноски за необходимия период. За осигурителен стаж при пенсиониране ще се зачита времето на обучение на хората, завършили висше или полувисше образование, ако те внесат за своя сметка осигурителни вноски, изчислени върху минималния осигурителен доход. Осигурителните вноски при “купуването” на стажа до 5 години са изцяло за сметка на пенсиониращите се и са в размера, определен за фонд “Пенсии” за родените преди 1 януари 1960 г., към датата на внасяне на вноските. От 6 на 12 месеца се увеличава срокът, необходим за изчисляване на обезщетенията за общо заболяване и майчинство. От два месеца на 30 календарни дни се съкращава срокът, за който се изплащат обезщетения за временна нетрудоспособност, настъпила след прекратяване на трудовия договор или осигуряването. Парите ще се дават за не повече от един месец. Досега се изплащат пари, ако заболяването е настъпило до 2 месеца от прекратяване на договора, а срокът е до 75 календарни дни. Балерини, балетисти и танцьори ще придобиват право на пенсия, независимо от възрастта им, при 25 години осигурителен стаж на тази длъжност в културни организации. Таван за пенсиите ще има до края на 2013 година, а не както е досегашния Кодекс за социално осигуряване – до 31 декември на 2011 година. От 1 януари 2012 г. пенсията за старост ще се изплаща по реда на Закона за социално подпомагане, а пенсията за инвалидност – по реда на Закона за интеграция на хората с увреждания. Пенсиите за трудова дейност, отпуснати до 31 декември 2016 г., да бъдат преизчислени от 1 януари 2017 г., като всяка година осигурителен стаж се индексира с 1,2 на сто, без да се променя доходът, от който е изчислена пенсията.

Влиза в сила Законът за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2011 г. От 1 януари 2011 г. осигурителната вноска за фонд “Пенсии” за лицата, родени преди 1 януари 1960 г. ще се разпределя така – 7,9 на сто за сметка на осигуреното лице, а когато то е самоосигуряващо се – 17,8%. 9,9% ще плаща работодателят, а 12,9 на сто, ако работникът е 1-ва или 2-ра категория труд. За родените след 31 декември 1959 г. от догодина вноската във фонд “Пенсии” ще е 5,7 на сто за сметка на осигурените, а за самоосигуряващите се – 12, 8 процента. Осигурителят ще дава 7,1 на сто, когато лицето е 1-ва или 2-ра категория труд – размерът ще е 10,1%.

Влиза в сила Законът за изменение и допълнение на Закона за акцизите и данъчните складове, приет на 17 ноември 2011 г. от 41-ото Народно събрание. Измененията предвижда ако цигарите са по-дълги от 8 см без филтъра, да бъдат облагани с двоен акциз. За всяка цигара, която без филтъра и мундщука е по-дълга от 8 см, но е с дължина по-малко от 11 см, ще се дължи акциз като за две цигари. Досега цигарите се брояха като две, ако без филтър и мундщук са по-дълги от 9 см и не повече от 18 см. Предвижда се и покачване на цената за тютюна за пушене, който ще се облага като фино нарязан тютюн. Това ще стане чрез разширяване на обхвата на определението за фино нарязан тютюн – като за такъв вече ще се счита тютюнът, при който тютюневите частици имат широчина на нарязване, по-малка от 1.5 милиметра, а не както е досега – по-малка от 1 милиметър. С приетите промени акцизната ставка за тютюна за пушене се повишава от 100 лв. на 130 лв. за килограм. Съгласно закона от 1 януари 2012 г. тази ставка ще стане 152 лв. за килограм. Ще се повишат акцизните ставки върху бензина, дизела и керосина, които трябва да достигнат минималните равнища за Европейския съюз. Така за бензина поскъпването ще бъде от 685 на 710 лв. за 1000 литра, а за дизела и керосина – от 600 на 615 лв.

Влиза в сила Законът за възстановяване на надвесен акциз за употребявани автомобили, приет от 41-ото Народно събрание на 1 декември 2010 г. Законът предвижда да бъде възстановен акцизът за внесени употребявани автомобили за периода от 1 януари 2007 г. до 31 декември 2009 г. Определени са и лицата, които имат право на възстановяване. Дадено е и легално определение на понятието “надвнесен акциз” – разликата между внесения акциз за употребяван автомобил и размера на акциза за нов автомобил със същата мощност на двигателя. На практика това означава, че ще се възстановява надвнесен акциз за употребявани автомобили с мощност на двигателя, превишаваща 120 киловата по система DIN. Регламентирана е процедурата по възстановяване, което ще става въз основа на подадено писмено искане до компетентната митница, където е внесен акцизът. Надвнесеният акциз ще се възстановява с решение на началника на компетентната митница. В случай че лицето има задължения към агенция “Митници”, тези задължения ще бъдат прихванати от надвнесения акциз и ще се възстановява разликата, ако има такава. Подлежащият на възстановяване акциз ще се възстановява заедно със законната лихва в 3-дневен срок от влизане в сила на решението за възстановяване по посочена от лицето банкова сметка. Урежда се и процедурата по възстановяване на данъка върху добавената стойност във връзка с възстановения акциз.

Влиза в сила Законът за изменение и допълнение на Закона за данъците върху доходите на физическите лица, приет от 41-ото Народно събрание на 17 ноември 2010 г. Промените предвиждат данъкът на доходите от наем да се удържа авансово от наемателя, когато той е предприятие или самоосигуряващо се лице. Размерът на дължимия авансов данък ще се определя като облагаемият доход се умножи с данъчна ставка от 10%. С окончателен данък от 10% ще се облагат възнагражденията за услуги или права, както и неустойки и обезщетения от всякакъв вид с източник България, получени от чуждестранни физически лица, установени в юрисдикции с преференциален данъчен режим, т. нар. офшорни зони.

Влиза в сила Законът за изменение и допълнение на Закона за корпоративното подоходно облагане, приет на 17 ноември 2010 г. от 41-ото Народно събрание. Според промените ставката на данъка върху доходи от лихви, авторски и лицензионни възнаграждения е 5 на сто, когато едновременно са изпълнени следните условия – лицето е чуждестранно юридическо лице от държава-член на Европейския съюз или мястото му на стопанска дейност е в държава от Евросъюза. Данъчнозадължените лица не прилагат към годишната си данъчна декларация доказателства за размера на внесените в чужбина данъци, когато доходите и печалбите са от страна, с която има спогодба за избягване на двойното данъчно облагане и в нея е предвиден метод за избягването му – “освобождаване с прогресия”. В закона са предвидени разпоредби, с които се детайлизира дейността на операторите на ваучерите за храна. Параграф 22, т. 2 влиза в сила от деня на обнародването на закона в “Държавен вестник”.

Влиза в сила Законът за изменение и допълнение на Закона за здравето, приет от 41-ото Народно събрание на 30 ноември 2011 г. Промените предвиждат Регионална здравна инспекция да осъществява държавната здравна политика за всяка област. Досега това беше задължение на регионалния център по здравеопазване и на регионалната инспекция за опазване и контрол на общественото здраве, чиито функции се обединяват в новата структура. Регионалната здравна инспекция ще се ръководи от директор, който ще се избира след конкурс. Влиза в сила ПМС 270/18 ноември 2010 г. за допълнение на ПМС 323/2008 г. за определяне на първостепенния и второстепенните разпоредители с бюджетни кредити в Министерството на вътрешните работи. За да се повиши ефективността, административния капацитет и цялостната дейност на дирекция “Миграция” на Министерството на вътрешните работи (МВР) и нарасналите отговорности в областта на миграцията на България като държава – членка и външна граница на Европейския съюз, предстои създаване на сектор “Специален дом за временно настаняване на чужденци -Любимец” и произтичащите от него промени в организационните структури на дирекция “Миграция” и нейното финансово обезпечаване. За целта с допълнението като второстепенен разпоредител с бюджетни кредити се определя директорът на дирекция “Миграция” на Министерството на вътрешните работи.

От тази дата размерът на линията на бедност за страната e 211 лв. Съгласно ПМС 262/5 ноември 2010 г.

От тази дата България трябва да подава информация до Европейската агенция за морска сигурност за актуалното време за влизане и излизане на кораби от българските пристанища. Информацията се подава в информационната система “SafeSeaNet”. Европейската агенция за морска сигурност е със седалище в Лисабон (Португалия), и е създадена от Европейския съюз през 2002 г. Данни от информационната система “SafeSeaNet” до момента ползват Гранична полиция, Военноморските сили на България и Морска администрация.

От тази дата медикаментите за редки заболявания, съпътстващата хормонална терапия при някои онкологични заболявания и поддържане на пациентите след трансплантация ще се поемат от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). До сега лекарства са осигурявани от Министерството на здравеопазването (МЗ). От 1 януари те ще преминат към медикаментите за домашно лечение, които поема НЗОК. За да получат медикаментите, пациентите ще трябва да отидат в съответните лечебни заведения, където са получавали терапията си досега. За да няма прекъсвания в лечението на пациентите при промяната, министерството е осигурило резерви с тези медикаменти до 1 февруари 2011 г.

Пробно се въвежда нова система за финансиране на културните институти в областта на сценичните изкуства. Основната промяна е, че досега се финансират институти и хора, а сега ще се финансира дейност. В основата на определянето на сумите е броят на зрителите с купени билети. Приходите от билети ще остават в театрите, оперите и симфоничните оркестри, държавата ще им отпуска и допълнителни средства – за привлечени спонсори, награди от фестивали и други. Държавните културни институти, осигуряващи дейности в областта на сценичните изкуства, прилагат система на делегирани бюджети, която дава право на директора на културния институт самостоятелно да се разпорежда със средствата на института, да определя числеността на персонала и индивидуалните възнаграждения. Съгласно параграф 56 от Преходните и задължителни разпоредби на Закона за държавния бюджет на Република България, приет от 41-ото Народно събрание на 2 декември 2010 г.

Вирни се горе