Черен петък в Общинска администрация-Смолян, нови 40 души без работа

Черен петък в Общинска администрация-Смолян, нови 40 души без работа

Трето действие на политическата чистка в община Смолян от кмета Николай Мелемов, така определиха последните рокади в местната управа от БСП-Смолян.

В годините на прехода смолянчани не помнят такава политическа разправа, казват от БСП. Последният петък за 40 служители от Общинска администрация- Смолян се превърнал в черен, поради „далновидната“ кадрова политика на новоизбрания кмет Мелемов, който на последното заседание на Общинския съвет се кълнеше, че не се извършва политическа чистка в общината. Всичко това, което върши г-н Мелемов е на принципа– не ме гледай какво правя, а ме слушай какво говоря, отчитат от БСП.

Поводът е, че в петък получили предизвестия за освобождаване от работа 40 общински служители – от директори на дирекция до служители от деловодството. Общинската администрация се лишава от хора, дългогодишни експерти в своята област, алармират от Левицата. Сред освободените са :

  • Христо Георгиев – директор на Дирекция „Хуманитарни и социални дейности“ – дългогодишен педагог, един от основателите на Гимназията за преподаване на чужди езици, неин директор, директор на Професионалната гимназия по туризъм, утвърден специалист в областта на образованието с организационен, административен и педагогически опит.

  • Мария Палагачева – утвърден експерт в областта на стопанската политика, бивш директор на „Сердика“, „Топливо“, с опит в търговията и стопанските дейности .

  • Светозар Казанджиев – литературен творец и председател на Дружеството на българските писатели – досегашен експерт „Връзки с обществеността“ в общината.

Това са само три примера от списъка от 40-те човека, които се разделят с общинската администрация, между които експерти по европейските проекти, дългогодишни администратори. В това число и хора назначени в мандата на Данчо Киряков като кмет на общината.

„Бихме приели действията на кмета ако все пак ни бяха известни някои принципи и правила, по които той е подходил точно към тези служители. Останалото ни кара да считаме, че това е 1:1 политическа чистка, а ако не е такава това е освобождаване на част от хората, работили с екипа на Дора Янкова. Между впрочем не за първи път ставаме свидетели на подобен почерк.

Припомняме на гражданите на Смолян, че сегашният съветник от ГЕРБ и водач на листата им Данчо Киряков като кмет в началото на кметуването си освободи около 100 човека от структурите на общината. Но ученика му Мелемов го надмина. С последните освободени, напусналите общината стават 112 души“, казват от Левицата.

От БСП в Смолян считат, че ГЕРБ нямат критерии при формирането на общинския екип и призовават всички безработни от общината да кандидатстват за освободените места в общинските структури и се наредят от понеделник пред кабинета на кмета, защото с освободените 300 души от програмите за заетост и тези 112 души от администрацията безработните в Смолянска община се увеличиха с 412 човека

Ако това е борбата на Мелемов с безработицата и разкриването на нови работни места – здраве му кажи, заключават от БСП.

Според кмета Николай Мелемов политическа чистка в община Смолян няма.Оптимизира се състава,защото общината е затънала в дългове,които БСП натрупаха за осем години управление. Мелемов каза още,че не е запознат някой от освободените да е член на БСП, за да се твърди, че има политическа чистка.

Вирни се горе