Стартира нова схема по ОП „Развитие на човешките ресурси”

Стартира нова схема по ОП „Развитие на човешките ресурси”

Дирекция “Бюро по труда” информира работодателите от региона, че стартира нова схема по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” – Схема BG051PO001-1.1.03 – „Развитие” – ПРОЕКТ “НОВ ИЗБОР – РАЗВИТИЕ И РЕАЛИЗАЦИЯ”. Схемата извежда на преден план инвестирането в човешкия капитал чрез конкретни дейности по придобиване на нови и разширяване на съществуващи знания и умения, с осигурена последваща заетост на преминалите квалификационното обучение.

  • За работодателите от реалния сектор на от бюджета на Проекта на работодателя се предоставят средства за осигуряване на заетост на всяко наето от него лице по Проекта, в размер на установената за страната минимална месечна работна заплата, за период до 12 месеца, но не по-малко от 9 месеца.

Важно: Работодателят осигурява допълнителни средства, над установената за страната минимална работна заплата, в общ размер на не-по-малко от предоставяното от бюджета на Проекта възнаграждение, за:

  • дължими средства за годишен платен отпуск по Кодекса на труда;

  • допълнителни възнаграждения по Кодекса на труда;

  • дължимите осигуровки по Кодекса за социално осигуряване;

  • други дължими средства;

  • допълнителни средства над минималната работна заплата, установена за страната.

  • За работодатели – общински администрации /директно или чрез общински предприятия по смисъла на чл. 53 от ЗОС/ и структури на държавната администрация от бюджета на Проекта се предоставят на работодателя средства за осигуряване на заетост на всяко наето от него лице по Проекта, в размер на установената за страната минимална работна заплата, дължимите вноски по КСО и дължими и допълнителни средства по КТ, за период до 12 месеца, но не по-малко от 9 месеца.

Безработните лица се обучават за придобиване на професионална квалификация, съгл. изискванията на работодателя в съответствие с обявеното работно място. След завършване на обучението безработните лица се наемат за срок от 9 до 12 месеца.

По- подробна информация и заявки-образец за участие в схемата може да се намерят на сайта на Агенция по заетостта. Заявления за участие в Проекта се подават от работодателите в съответните дирекции „Бюро по труда”.

По-подробна информация може да получите при трудовите посредници и на телефони – за община Смолян 6-20-36, 6-20-21 и 6-21-14, за община Рудозем – 33-62 , за община Чепеларе – 29-15 и за община Баните 21-49.

Вирни се горе