Нов обрат за пенсиите, синдикатите готвят стачка

Нов обрат за пенсиите, синдикатите готвят стачка

Нови предложения на финансовия министър Симеон Дянков пак доведоха до обрат в преговорите за пенсионната реформа, като този път той разсърди синдикатите и те заплашиха с още протести.

“Финансовият министър Симеон Дянков взриви диалога с позицията си за увеличаване на стажа и възрастта за пенсия на категорийните работници още от 2011 г., което ние по никакъв начин не можем да преглътнем",заяви след среща в Тристранния съвет изпълняващият длъжността президент на КНСБ Пламен Димитров. “Това е връщане в изходни позиции”, коментира Димитров и добави, че в следващите един-два дни ще бъде ясно какво са готови да направят работниците, за да убедят финансовия министър, че "с това не може да се играе”.

След поредните преговори сега работодателите обаче са доволни. Връщаме се в Националния съвет за тристранно сътрудничество, съобщи пред журналисти председателят на Българска стопанска камара (БСК) Божидар, предаде БТА. Работодателите напуснаха миналата седмица Тристранката, след като кабинетът се договори със синдикатите за вдигане на осигурителната вноска с 3%. В четвъртък ще се състои ново заседание на съвета за тристранно сътрудничество, на което ще бъдат обсъдени отново всички теми, които в последните дни са дискутирани в неофициален формат, каза пред журналисти Симеон Дянков на излизане от неформалното заседание.

“Отговорът ни ще бъде готовност за ефективни стачни действия, за да могат да се убедят всички, че този път не се шегуваме и хората имат сериозни аргументи да протестират, ако някой иска да им вземе правата”, закани се Пламен Димитров от КНСБ. След консултации с КТ “Подкрепа” синдикатите ще решат дали да присъстват на заседанието на Тристранката в четвъртък.

Вирни се горе