НОИ обмисля нова вноска за пенсия - за достойни старини

НОИ обмисля нова вноска за пенсия - за достойни старини

В НОИ обмислят нова вноска за пенсия да плаща всеки един работещ българин. Тя ще е в размер от 1% и ще постъпва във фонд “Достойни старини”, от който ще се покрива издръжката на възрастни и болни хора. Предложението е на управителя на Националния осигурителен институт (НОИ) Христина Митрева, пише “Стандарт”. С парите от фонда ще се строят и санаториуми, а старите хора няма да разчитат само на здравната система след като излязат в пенсия.

80 милиона лева е дупката в бюджета в НОИ за първото тримесечие на годината. Вместо очакваните 110 млн. лв. повече от по-високи осигуровки и доходи, в хазната на НОИ са влезли едва 33 млн. лв. от тях. Събраните от НАП осигурителни вноски през първите три месеца на годината са 699,8 млн. лв. Очакванията бяха за 810 млн. лв. постъпления.

Неотдавна Христина Митрева обяви, че ще предложи обезщетенията за временна неработоспособност (болничните) да се плащат само при платени осигурителни вноски. Такава била практиката в държавите членки на ЕС, в Сърбия, Тунис и Канада.

Вирни се горе