Николай Славов: Логично е да се обединяват Статистическите бюра с цел икономии

 Николай Славов: Логично е да се обединяват Статистическите бюра с цел икономии

С цел икономия на средства е причината да се закрие Териториалното статистическо бюро в Смолян. Това заяви пред „Фокус” Николай Славов, директор на Смолянската статистика, по повод решение на Министерски съвет, взето вчера, да намали броя на териториалните статистически бюра. По думите му се съкращава общата администрация в ТСБ – Смолян и тези дейности се прехвърлят в Пловдив. Смолянската статискика ще продължи работа по събирането и разпространението на информацията , но с намален състав, поради съкращения и задълженията ще се прехвърлят на останалите в институцията. „Логично е това да се случи, за да се спестят средства. След като може да се свърши по по-икономичния начин, защо да се прави по по-скъпия”, коментира още директорът на Статистиката в Смолян.

Припомняме, че на своето заседание на 7 октомври Министерският съвет на Република България прие Постановление за определяне на второстепенни разпоредители с бюджет в Националния статистически институт. Настоящото консолидиране на Териториалните статистически бюра, с единна обща администрация и статистически отдели в съответните областни центрове, е следствие от успешното тестово преструктуриране на регионалните структури на НСИ в Югозападна България през пролетта на 2015 година. Преструктурирането на териториалните статистически бюра (ТСБ) налага промяна на броя на второстепенните разпоредители с бюджет в Националния статистически институт. С настоящия акт се предвижда изменение в списъка на второстепенните разпоредители с бюджет в Националния статистически институт, които от 24 стават общо 6. С одобрението на проекта на постановление Министерски съвет определи директорите на териториалните структури на НСИ да бъдат със статут на второстепенни разпоредители с бюджетни средства.

ТСБ Пазарджик, Смолян, Кърджали, Хасково и Пловдив се преобразуват в едно териториално статистическо бюро – ТСБ Юг с център гр. Пловдив, с единна обща администрация и статистически отдели в съответните областни центрове;

Дейността по провеждането на статистическите изследвания и по производството и разпространение на статистическа информация на регионално ниво се осъществява от териториалните статистически бюра. С консолидацията на териториалните статистически бюра в няколко основни центъра в страната се цели подобряване на административния капацитет, гъвкавост при разпределение на задачите, оптимизиране на работата и ефективна организация на ресурсите.

Вирни се горе