Николай Мелемов: Навсякъде има страх и напрежение от уволненията, които извършват управляващите в областта

 Николай Мелемов: Навсякъде има страх и напрежение от уволненията, които извършват управляващите в областта

Във всички общини на областта продължават масовите уволнения. Те даже не са на принципа – да се махат членове на ГЕРБ, защото много малко от тях са били назначавани. Уволняват се непартийни личности, които са започнали работа по времето на ГЕРБ. Това заяви пред журналисти областният координатор на ГЕРБ Николай Мелемов на пресконференция днес. Той даде пример с шефа на ВиК в Мадан, който е председател на ОбС – Расим Кехайов. А в община Смолян, която той ръководи като кмет, и в момента работят двама човека, които са били в листата на БСП за общински съветници. „Вие много добре познавате ситуацията в областта. Обвиненията, че ние сме назначавали и уволнявали партийно, са несъстоятелни”, обърна се Мелемов към журналистите.

В Рудозем без предупреждения и без мотиви бил изгонен от Бюрото по труда секретар на избирателна комисия от квотата на ГЕРБ – също нечленуващ в партията. „От Рудозем сигнализират и за друг фрапиращ случай – хора от ДПС с бял микробус да товарят помощи от БЧК и ги раздават на хората като партийни помощи. В цялата област има страх и напрежение от уволненията, които извършват управляващите“, заяви Мелемов.

Депутатът д-р Даниела Дариткова подчерта, че когато се правят кадрови промени, трябва да се отговори и на въпроса какво ще допринесат те за развитието на дадена институция. „Всички знаем в какво състояние е болница в Смолян. На фона на цялостната печална картина на българското здравеопазване смея да твърдя, че тя е успешен пример за менажиране на лечебно заведение”, посочи д-р Дариткова. Тя обясни за идеята доц. Бойчо Мошев да влезе в Съвета на директорите на МБАЛ – Смолян – да се подсили хирургичното отделение, доцентът да идва да оперира в Смолян. И вместо пациентите от Смолян да го търсят в София, да идват в областната болница. „Това е и шанс за младите колеги да възприемат добри практики в хирургията, а и да се привлекат още специалисти. За съжаление това не се случи”, каза народният представител. Според нея кадруването не трябва да е самоцелно в името на политически интереси – съответната партия БСП, която е постигнала абсолютно ниско доверие в момента, да си подсигури хора, които да са благодарни, че в този труден момент са им намерили работа.

„Едно такова назначение е факт в местната ВИК-структура на Смолян, където е назначен счетоводител с шест години пенсионен стаж. Да, законово е, но на фона на безработицата в Смолян не е морално. Има достатъчно млади специалисти, които могат да заемат това място, за да може да задържим младите в региона”, коментира д-р Дариткова.

Вирни се горе