Поздравителен адрес от областният управител Недялко Славов

Поздравителен адрес от областният управител Недялко Славов

На 22 септември 1908 г. в църквата „Свети Четиридесет мъченици“ във Велико Търново с Манифест е провъзгласена Независимостта на България. Този дипломатически и държавнически акт, осъществен от цар Фердинанд и правителството на Демократическата партия начело с Александър Малинов, е закономерно следствие от бързите темпове, с които се развива България след Съединението от 06 септември 1885година.

Признаването на българската независимост не става лесно и бързо, тъй като това е нов удар срещу решенията на Берлинския договор и поредната стъпка по пътя към осъществяването на националните идеали. Целеустремеността на българския народ води до това, че в началото на 1909 г. Българската независимост е призната от Турция и Великите сили, а след това и от останалите европейски страни.

Скъпи граждани на област Смолян, Поздравявам Ви по случай настъпващия празник – Деня на Независимостта. Днес, 107 години по-късно, нека си спомним, че Независимостта на България е провъзгласена 30 години след Освобождението и е плод на усилията на поколения българи, които са имали обща цел и са я следвали неуморно. Нека бъдем достойни наследници на дедите си, да бъдем единни и дейни, градейки съвременния европейски облик на България!

Честит Празник!

НЕДЯЛКО СЛАВОВ, Областен управител на област Смолян

Вирни се горе