Недялко Славов: „Трети март трябва да бъде празник на единството на нацията"

   Недялко Славов: „Трети март трябва да бъде празник на единството на нацията"

„Днес е нашият Национален празник – Трети март, ден велик, ден съдбовен, ден свещен за всички нас, защото на този ден преди 140 години, след изнурително османско робство, България възкръсва за нов живот. Една отиваща си империя признава свободата на един малък, но древен и несломим народ. На 3 март 1878 година е подписан Санстефанския мирен договор, с който отбелязваме краят на Руско-турската освободителна война. Тази война за нас предизвиква гордост и е символ на успеха на националните борби, символ на мечтите, символ на новото национално самочувствие и достойнство. Тя е едно ново начало за България.“, каза областният управител Недялко Славов на пл. „Възраждане” в кв. Устуво.

Проявите, посветени на 140 години от Освобождението, в Смолян започнаха с благодарствен молебен за руските освободители в храм „Св. Никола” – кв. Устово, отслужен от архиерейския наместник на Смолянска духовна околия архимандрит Висарион. По традиция с литийно шествие бе извървяно разстоянието от църквата „Св. Никола” до пл. „Възраждане”. Проведе се почетен караул, поклонение и поднасяне на цветя и венци пред Паметника на борците за свобода и Паметника на ген. Пьотр Черевин с участието на военнослужещи от 101-ви Алпийски полк в Смолян. Дечица изпяха химна на България.

Тържественото честване на Трети март уважиха депутатите д-р Даниела Дариткова, Дора Янкова, областният управител Недялко Славов, заместниците му Андриян Петров и Владимир Гърбелов, кметът на община Смолян Николай Мелемов, зам.-кметът инж.Мариана Цекова, секретарят Момчил Николов, председателят на Общински съвет-Смолян Димитър Кръстанов, общински съветници и общественици, представители на медиите и граждани.

Празничен концерт на самодейни състави и ФА „Родопа” допринесе за доброто настроение на площада.

Вирни се горе