Недялко Славов: „Имаме общата задача да направим живота в нашата област по-привлекателен, икономически по-устойчив за хората”

Недялко Славов: „Имаме общата задача да направим живота в нашата област по-привлекателен, икономически по-устойчив за хората”

В Областна администрация – Смолян днес се проведе форум на тема „Стопанска камара в подкрепа и насърчаване на предприемачеството в регион Смолян”, организиран от Регионална стопанска камара (РСК) – Смолян и Българска стопанска камара (БСК) – съюз на българския бизнес. Присъстваха областният управител на област Смолян Недялко Славов, инж.Кирил Желязков – гл. директор в Българска стопанска камара, инж. Иво Царев – председател на Стопанска камара – Смолян, Евгений Иванов от Българската асоциация на консултантите по Европейски програми, членове на УС на РСК-Смолян, Замфир Копчев – директор на дирекция „Бюро по труда”-Смолян, предприемачи от региона и експерти от Областна администрация – Смолян.

„Приветствам усилията, които Българската стопанска камара полага както на национално ниво, така и на областно ниво, за насърчаване на предприемачеството, за насърчаване на инвестиционната активност – нещо, от което нашият регион има изключително големи потребности. В тази връзка, имаме задължение да подкрепяме усилията на всеки един субект, на всяка една институция и организация, защото се надяваме тези усилия да се увенчаят с успех и да намерим начин да преобърнем негативните икономически тенденции, с които нашия регион се отличава, да обърнем тези негативни демографски тенденции, които са ми най-сериозното притеснение, като областен управител. Имаме общата задача да направим живота в нашата област по-привлекателен, икономически по-устойчив за хората.”, каза областният управител Недялко Славов на откриването на състоялият се днес форум. Той адмирира активността на инж.Иво Царев за постигнатото по проекта “TRIGGER”, както и необходимостта от надграждането на този проект, основаващ се на идеята за насърчаване предприемачеството сред младите хора.

„Искам да благодаря на Камарата, че е най-активната работодателска организация, която участва във формата на Областния съвет по Тристранно сътрудничество. Видими са усилията, които полагаме за обновяване на инфраструктурата, което е и наша отговорност, като представители на държавата, но моето опасение и загриженост в настоящия момент е, че това не води до онова желано ниво на инвестициите, не води до съществено повишаване на заетостта, което до известна степен обезсмисля усилията ни и не прави нашата удовлетвореност пълна. Затова разчитам на работодателските организации, на Стопанската камара, която има подробна експертиза в областта на икономиката, иновациите, насърчаване на предприемачеството, тази експертиза да се възпроизведе на областно ниво и да се похвалим с добри резултати.”, каза още Славов. Той пожела успех на форума, както и на структурата. Изрази своята увереност, че ще продължи ползотворната съвместна работа помежду им, защитавайки интересите на региона, както е било и досега. Призова предприемачите от област Смолян да бъдат активни относно програмите за Трансгранично сътрудничество. Областният управител отбеляза, че има какво да се направи още и от страна на държавата, и от страна на предприемачите, и добави, че добрите резултати ще дойдат с по-тясно сътрудничество.

Главният директор от БСК инж. Кирил Желязков също приветства участниците във форума. Инж. Иво Царев презентира постигнатите резултати от досегашната дейност на РСК-Смолян, която е създадена през 1982г. Евгений Иванов от Българската асоциация на консултантите по Европейски програми запозна присъстващите с добри практики от други европейски държави, както и с възможности за развитие на предприемачеството в област Смолян, включващи нови идеи и инициативи. Акценти бяха поставени върху създаването на школа за обучение на млади предприемачи, клуб за обмяна на добри практики, нови идеи и инициативи, възможности за финансиране по Европейски програми за нов, малък, собствен и стартиращ бизнес.

Вирни се горе