Недялко Славов е предложил на министър Найденов да се коригира пропуск спрямо Смолянска област

Недялко Славов е предложил на министър Найденов да се коригира пропуск спрямо Смолянска област

Народният представител от ГЕРБ – Смолян Недялко Славов е отправил писмено предложение до министъра на земеделието и храните Мирослав Найденов да се коригира пропуск спрямо Смолянска област. Става въпрос за промяна на правилата за кандидатстване по мярка 226 “Възстановяване на горския потенциал и въвеждане на превантивни дейности” от Програмата за развитие на селските райони, описани в Наредба №20 от 2008 г.

По така действащите правила от смолянските общини никой не може да кандидатства за финансиране. Предвидените по тази мярка дейности са: почистване на площи, пострадали от пожари и други природни бедствия, презалесяване на пострадали гори,създаване и подобряване на депа за съхранение на дървесина, добита от гори, пострадали от неблагоприятни природни въздействия. В превантивните действия попадат мероприятия по създаване или подобряване на противопожарна инфраструктура.

„В обсега на допустимите за кандидатстване са физически и юридически лица, общини, ДГС и ДЛС, собственици на гори. В приложението те са квалифицирани в две групи – бенефициенти от общини с висок риск от пожари и бенефициенти от общини със среден риск. Като високорискови са квалифицирани 84 общини от 9 области. Като общини със среден риск от горски пожари са посочени 128 общини в 13 области", посочил Славов. “Практически не са допустими бенефициенти от останалите административни области и тук според мен е големия парадокс, че от Смолянска област, която е изцяло планинска и почти изцяло залесена, нито една община не попада в рисковите или среднорисковите територии. На практика нито един бенефициент от нашата област не може да се възползва от средствата, предвидени по тази мярка. А според мен риск от пожари съществува и то особено във високопланинските и труднодостъпни места от горските масиви”, е заявил Недялко Славов в предложението си до министъра на земеделието Мирослав Найденов. За казуса народният представител бил сигнализиран от горски стопанства и собственици на гори от Смолянския регион. Министър Найденов е уверил Славов, че до месец ще бъдат направени промени в наредбата, които ще позволят на бенефициентите от областта да кандидатстват по тази мярка.

Вирни се горе