Неделчева: България и Румъния са готови за влизане в Шенгенското пространство

Неделчева: България и Румъния са готови за влизане в Шенгенското пространство

Днес, 12 април 2011г., членовете на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи на ЕП разгледаха проектодоклада на Карлос Коельо-докладчик за България и Румъния относно Шенген. Българският евродепутат Мария Неделчева от Групата на ЕНП/ГЕРБ участва в разискването с ключово изказване.

Приветствайки отличната работа на докладчика, М.Неделчева оцени доклада като изработен по същество, базиран на реалното ниво на подготовка на двете държави.

България и Румъния са готови за влизане в Шенгенското пространство. Докладите на комисията Ше-Вал показаха, че няма причини влизането на двете държави да бъде възпрепятствано. В някои отношения двете държави членки са предприели мерки, които надминават мерките взети от стари държави членки на Шенгенското пространство, бе категорична Мария Неделчева.

Според нея предложеният от докладчика Специален план е уместен и заедно с заключенията на комисията Ше-Вал не възпрепятства присъединяването на България и Румъния в Шенген. Г-жа Неделчева наблегна и натова, че направеното предложение ще позволи тяхното влизане и заедно с това ще предостави механизъм за по-нататъшни специфични мерки при нужда.

В изказването си европейският парламентарист привлече вниманието на участниците като каза, че е разбираемо оценяващата Комисия по Шенген да е загрижена за възможното усилване на миграционния натиск по границите. Тя се аргументира като допълни, че това е предизвикателство и пред всички южни държави членки, намиращи се на външната граница на ЕС и българските власти съзнават добре този факт. “Надяваме се, че мерките които са предприети досега ще бъдат отчетени подобаващо. Всякакви условия в това отношение трябва да бъдат добре дефинирани, измерими и не трябва да стават извинение за ненужно забавяне на пълното присъединяване на България към Шенген.”

По време на изказването си българският евродепутат акцентира на това, че най-важното е взетите решения да бъдат възможно най-справедливи и че темата е много чувствителна в България. “Влизането в Шенген е нещо много осезаемо и очевидно за гражданите. То е един символ на Европа. Затова, не можем да кажем на гражданите: “Да, вие изпълнявате всички изисквания, но заради вътрешнополитически причини в Съвета няма да влезете в Шенгенското пространство”. Ако направим това ще утвърдим двойни стандарти и ще създадем Европа на две скорости.”

Евродепутатът Неделчева апелира, че е крайно необходимо да бъдат преразгледани механизмите за оценка, защото се забелязва прекомерна стриктност спрямо новите държави и снизходителност по отношение на старите държави-членки и допълни, че в бъдеще, оценяващите доклади трябва да водят до реални мерки. Като аргумент българската евродепутатка изтъкна, че не може да се публикуват порицаващи доклади и после те да бъдат заключвани предпазливо в някое чекмедже.

Във Финалната фаза от словото си Неделчева изрази сигурност, че докладът, който г-н Коельо ще представи през следващите седмици, ще отчете тези недостатъци. “Правейки това ние ще направим една голяма услуга както на Европа така и на нейните граждани”.

Докладът на Коелю ще бъде гласуван по време пленарна сесия в Страсбург през юни 2011г.

Вирни се горе