Национална програма за развитие на пътната и водна инфраструктура в малките населени места поиска депутатът от БСП Дора Янкова

Национална програма за развитие на пътната и водна инфраструктура в малките населени места поиска депутатът от БСП Дора Янкова

Национална програма за развитие на пътната и водна инфраструктура в малките населени места поиска депутатът от БСП Лява България Дора Янкова, зам.-председател на парламентарната комисия по регионална политика.

Янкова обоснова необходимостта от специалния държавен фонд с големия брой населени места в страната, които няма да получат европейското финансиране в програмния период до 2020г. „Това са населени места, които ще останат като „бели петна” върху картата на България по отношение на развитието”, категорична е Янкова.

По думите й Оперативна програма „Региони в растеж” ще финансира най-щедро големите градове, а оперативната програма за развитие на селските райони няма достатъчен ресурс, за да покрие всички региони. „Притеснена съм какво ще се случва в най-малките градове и селата. Ако няма държавна помощ в тях няма да има нито нови пътища, нито нови водопроводи, което значи, че обричаме населението”, категорична бе червената депутатка. Тя отбеляза, че в същото време пътищата в най-малките населени места са в най-окаяно състояние, а водоснабдяването е под всякакви изисквания и с лошо качество.

„Ако не се приеме специална програма има риск редица населени места в страната да останат до 2020г. без никакви инвестиции. В тях за 14 години членство в ЕС диспропорциите ще станат още по-дълбоки”, категорична бе лявата депутатка.

Дора Янкова вече е поставила въпроса на министър Лиляна Павлова на парламентарен контрол.

Тя настоя правителството да покаже програмата си за развитие на българското село, която фигурира в коалиционното споразумение, но финансово обезпечена и разписана с нужните графици.

Янкова даде като добър пример правителствената Публичната инвестиционна програма, приета от предишното правителство. „С не много средства, с нея постигнахме огромен ефект, защото решихме проблеми, трупани повече от 25 години”, заяви тя.

Вирни се горе