Настимир Ананиев, РБ в Смолян: Румен Петков и Първанов завличат АБВ в обхвата на статистическата грешка

Настимир Ананиев, РБ в Смолян: Румен Петков и Първанов завличат АБВ в обхвата на статистическата грешка

В АБВ има много млади хора и може би е време Георги Първанов и Румен Петков да се оттеглят и да дадат път на младите хора в партията. С това поведение те завличат АБВ надолу, в обхвата на статистическата грешка. Това каза по време на брифинг в Смолян Настимир Ананиев, зам.-председател на “Движение България на гражданите” и депутат от Парламентарната група на РБ.

За обвиненията от страна на Румен Петков към РБ, Ананиев заяви, че става дума за тежка политическа манипулация и че счетоводни пропуски на технически лица не могат да се сравняват с ръководители на партията АБВ, които, 17 души общо, не са декларирали коректно имуществото си, което е реална злоупотреба.

Ананиев посочи, че „Движение България на гражданите“ е доволно от представянето на Реформаторския блок в област Смолян, където Блокът има 8 общински съветници и кмет на община Чепеларе в лицето на Славка Чакърова. В сравнение с парламентарните избори от 2014 година, над 50 % от структурите на ДБГ са показали по-добър резултат на местните избори.

Тази седмица се надяваме разговорите по меморандума между РБ и ГЕРБ да приключат и той да бъде подписан. Ние фокусирахме много енергия върху промените в Конституцията, като на втори план останаха реформите в останалите сектори. Целта на меморандума е да изведе пред скоби точно тези сектори и да форсира реформите, каза Ананиев. Като пример той посочи реформата в здравеопазването, където е нужно въвеждането на електронна здравна карта, за да се спре източването на системата. Реформата в образованието също трябва да продължи, за да се спазят сроковете за учебниците и програмите и законът да влезе в сила без сътресения, категоричен бе Ананиев. В енергийния сектор има 3,5 млрд. лева дефицити, които в един момент ще се окажат тежък камък на врата на правителството, посочи Ананиев, като заяви, че от РБ са правили предложения за оптимизиране на разходите в енергетиката. Той посочи също, че реформата в съдебната система трябва да бъде довършена с приемането на новия Закон за съдебната власт и промените в процесуалните закони. Ключов е сектор сигурност, в който са нужни спешни административни реформи. Вицепремиерът Бъчварова обеща до края на този месец да представи визията и предложенията за реформиране на МВР, допълни още той, като посочи, че утре се провежда Съвет за развитие между партиите от управляващото мнозинство.

По отношение на антикорупционното законодателство, Ананиев добави, че е приоритетно за Реформаторския блок и допълни, че законът ще се внесе повторно до 2-3 седмици в още по-строга форма, а към момента се водят консултации с парламентарните групи.

На въпрос дали РБ е склонен да прави отстъпки за преференциалния праг, Настимир Ананиев посочи, че категорично такива отстъпки не могат да се случат. Той допълни, че до 20 февруари трябва да бъдат направени предложенията от групите в парламента за промените в изборното законодателство. За нас е важно да се въведе машинното преброяване на бюлетините и броят на секциите, в които може да се гласува машинно да се увеличи. Ще настояваме да има поне 6000 секции с машинно гласуване и да се въведе активна регистрация, каза той.

Реформаторският блок е възстановил заседанията на изпълнителния си съвет, съобщи Ананиев и допълни, че ключови теми за РБ в момента са провеждането на конгрес, който да избере нови легитимни органи. Нужно е да е преподпишем споразумението между партиите в РБ и да се консолидираме, посочи още Настимир Ананиев и допълни, че Блокът трябва да има единен кандидат за предстоящите президентски избори.

Вирни се горе