Наши евродепутати призовават да се премахнат ограниченията за работници от България

Наши евродепутати призовават да се премахнат ограниченията за работници от България

Българските евродепутати Евгени Кирилов от Групата на социалистите и демократите(С&Д) и Илиана Иванова от Групата на Европейската народна партия (ЕНП), съвместно със свои румънски колеги, внесоха в Европейския парламент писмена декларация за премахване на ограниченията за наемане на работа за граждани на новите държави-членки на ЕС, съобщиха от пресцентъра на ЕП.

Българските евродепутати призовават всички държави-членки да премахнат временните ограничения за работници от България и Румъния, които желаят да работят в други европейски държави. Предвид това, че три години след присъединяването на България и Румъния, гражданите на тези държави не се ползват със същите права като другите граждани на ЕС, Евгени Кирилов и Илиана Иванова, вземайки предвид Лисабонската стратегия, са решили да организират инициативата и да внесат декларация в ЕП за събиране на подписи за премахване на ограниченията. Евродепутатите отстояват позицията, че свободното движение на работна ръка е основен принцип на единния пазар, гарантиран в договорите, на които е основан Европейският съюз, а настоящите разлики в отношението към новите страни-членки утвърждават разделението в ЕС. Те смятат още, че запазването на ограниченията за наемане на работа възпрепятства пълното използване на възможностите за икономическо възстановяване на Европа.

Анализи показват, че старите страни-членки, които са отворили своите пазари, са получили много повече ползи отколкото проблеми с приемането на работници. От друга страна, новите страни-членки срещат сериозна липса на квалифицирани работници. Проучване на Евростат показва, че не е имало голяма миграция на българи и румънци след присъединяването. То още показва, че 80% от българите в чужбина работят. Според анализатори без съмнение това е квота на заетост, за която множество страни от ЕС могат само да мечтаят.

Вирни се горе