Народният представител д-р Даниела Дариткова в Русе: Социално-здравните грижи ще са междинно звено между системата на здравеопазване и населението

Народният представител д-р Даниела Дариткова в Русе: Социално-здравните грижи ще са междинно звено между системата на здравеопазване и населението

За да се справим с нарастващия натиск върху системата на здравеопазване от хронично болните пациенти, се породи идеята да се въведат т. нар. социално-здравни грижи. Те ще са междинно звено между системата на здравеопазване и населението. Това каза по време на пресконференция в Русе заместник – председателят на парламентарната комисия по здравеопазване от ГЕРБ д-р Даниела. Това стана в присъствието на народния представител от ГЕРБ в 19-и МИР – Русе Пламен Нунев и собственика на лечебни заведения „Медика“ д-р Кирил Панайотов. Поводът за посещението й в Русе бе срещата с лекари, стоматолози, директори на здравни заведения и териториални поделения на държавни структури, на която бяха обсъдени предстоящи законодателни промени и текущи проблеми.

„Хората в отдалечените населени места, в неравностойно положение, социално слабите, възрастните и хронично болните ще могат да получат съответните грижи от социално-здравни работници“, добави депутатът. Проектът вече има пилотна реализация с помощта на БЧК и Швейцарския червен кръст във Враца. “В сътрудничество с БЧК се върви в посока тази практика да намери своето законодателно решение и да бъде представена в цялата страна”, каза тя. Вероятно ще се наложи нова професионална квалификация на работещите. Проблем е финансирането. В следващия програмен период ще се търсят възможности за финансиране на тази програма. „Би следвало тези структури да се реализират от общините, но трябва да се търси комбинирано финансиране както от социалното министерство, така и с помощ от европейските програми", каза още зам.-председателят на комисията по здравеопазване.

„Бюджетът за здравеопазване през тази година е над 3.5 млрд. лв., а той дава определена стабилност. Планираните промени ще позволят лечение на българските граждани на европейско и световно ниво, като се направят и постъпки за единна национална здравна карта, която да отрази потребностите от различни видове лечебни заведения в различните региони на страната, за да има балансиран достъп на всички граждани до медицински дейности. Договорени са 85 млн. евро за преструктуриране и укрепване капацитета на Спешната помощ. Ще се случи и платформата за електронно здравеопазване“, добави Дариткова.

В продължение на близо 100-минутната среща в Русе бяха направени и редица предложения, сред които създаване на единна сервизна система за линейните, ускорители в комплексните онкологични центрове, промени в нормативната база за финансирането на центровете за психично здраве и пр.

Вирни се горе