Наплив за учене на чужд език с ваучери

Наплив за учене на чужд език с ваучери

От днес започва връчването на ваучерите за обучение на заетите лица, подали заявления в дирекциите "Бюро по труда",съобщиха от Агенцията по заетостта .

Ваучерите ще се получават в дирекциите “Бюро по труда”, където хората ще могат да изберат обучаващата организация и да сключат с нея договор за обучение. Стремежът е да се започне реално обучение от февруари.

Към 5 януари 2010 г. подадените заявления от заети лица за включване в обучение по схемата “Аз мога” са 5710. Отделно са подадени четири заявления от работодатели за включване на 35 техни служители в обучение по схема “Адаптивност”, посочват от АЗ.

Двете схеми – “Аз мога” и “Адаптивност”, са насочени към подобряване на знанията и уменията на работещите за по-добрата им адаптивност на пазара на труда. Безработните ще получават ваучери по програмата “Развитие”, която трябва да започне през първото тримесечие на 2010 г.

Схемата “Аз мога” ще предостави възможност на 27 хиляди работещи да повишат знанията и уменията си, за да могат да отговорят на повишените изисквания на пазара на труда. Схемата “Адаптивност” предоставя възможност на хората, преминали на непълно работно време, за период до шест месеца да бъдат включени в професионално обучение и да получават стипендии в размер до 176 лв. на месец. По схемата “Развитие” ще се предоставят на работодателите финансови стимули за наемане на обучени безработни за период от девет до 12 месеца.

Въз основа на подадените до момента заявления за обучение експертите регистрират засилен интерес към чуждите езици и дигиталната компетентност. Интерес има и към традиционните специалности.

Вирни се горе