Надежда Нейнски напуска СДС

 Надежда Нейнски напуска СДС

Надежда Нейнски напуска СДС. Това обяви тя в отворено писмо до лидера на СДС и медиите. „Уважаеми г-н Кабаиванов, в живота на всеки човек има моменти, в които се изправя пред труден, но важен избор. Моменти, в които поставя на изпитание морала си, ценностите си, дори, ако щете – мечтите си", така започва писмото на Нейнски.

„Днешното решение на Националния съвет беше тест за това кой в какво вярва в СДС. Оказа се, че вярваме в различни неща. През последните седмици и месеци чух всякакви нападки по мой адрес. Не счетох за нужно да им отговарям", пише евродепутатът.

“Но се случи нещо, което ме убеди, че вие сте стигнали твърде далеч, че сте преминали всякакви граници, че нямате път назад. Чух ехото на ГЕРБ, че управлението на ОДС /1997-2001/ е най-големият провал на българския преход. Тук вече не мога да замълча. Защото мълчанието е съучастие в лъжата и подмяната”, категорична е Надежда Нейнски.

„А истината за традиционната десница е, че тя извърши демократизацията на България, че върна собствеността на хората, че овладя кризата, наследена от правителството на бившите комунисти, че постави отново България на картата на Европа и света. Традиционната десница защити страната ни по време на Косовската криза, започна преговори с ЕС, свали визите за българските граждани", пише още Нейнски.

„И тук идва важният въпрос: къде по времето на прехода бяха лидерите на ГЕРБ? Ще Ви подскажа отговора, г-н Кабаиванов- те бяха от другата страна на барикадата. Днес Вие искате да влезете във властта. Все Ви е едно как. Готови сте да платите всяка цена", казва Надежда Нейнски и допълва: „Аз не съм готова".

Тя подчертава, че не е готова да послужи на „новите победители от ГЕРБ" да заличат спомена от реформите в България. „Няма цена, която може да ме накара да предам надеждите на хората, които продължават да вярват в демокрацията. Няма власт, която може да компенсира моментите, в които като външен министър защитавах интересите на България. Няма пост, който да заличи спомена от сълзите на хората, когато паднаха визите", посочва още Нейнски.

За мен СДС не е търговска марка, не е значка за ревера, пише евродепутатът. „Той е емоцията, с която отраснаха децата ми. 21 години от моя живот бяха свързани със СДС. Не го напуснах и не го предадох никога. Винаги до днес съм вярвала, че мога да му помогна. И съм работила според силите си", изтъква Надежда Нейнски. „Днес вратите на крепостта са отворени. От свои. И завоевателите се готвят да нахлуят и да поругаят храмовете ни, да плячкосат малкото останало, да се окичат с бойните ни знамена", пише още тя.

“Аз няма да бъда част от това публично унижение. Не и след всичко, което съм преживяла”, продължава писмото на Надежда Нейнски. „Не аз напускам СДС. С днешното решение СДС ме напусна", казва още тя. Нейнски остава евродепутат на СК „бялата лястовица на надеждата за близо 300 000 души, които никога не предадоха принципите си. И които продължават да вярват, че от пепелището някой отново ще вдигне знамето".

Припомняме, на 22 октомври тази година Надежда Нейнски и изключените днес Мартин Димитров и Ваньо Шарков направиха опит да създадат съюз “Единство” в рамките на СДС. Целта беше единство на традиционната десница. Тогава те излязоха със специален призив към лидерите на СДС и ДСБ.

Ние вярваме, че само създаването на единна формация на традиционната десница ще я превърне в силен и незаобиколим фактор в следващия парламент и бъдещото управление на страната, категорична бе тогава Надежда Нейнски. Тя, Мартин Димитров и Ваньо Шарков призоваваха ръководствата на СДС и ДСБ да преразгледат всички решения, свързани с разделението и да започнат преговори за намиране на формулата на единството.

Вирни се горе