Над 30 души поискаха помощ от депутата Недялко Славов в Девин, повечето за болницата

Над 30 души поискаха помощ от депутата Недялко Славов в Девин, повечето за болницата

Повече от 30 човека поискаха помощ от депутата Недялко Славов в деня на неговата приемна в Девин. На срещите с гражданите присъстваха и общинските съветници на ГЕРБ Диана Чаушева и Петър Карагегов, съобщиха от пресцентъра на партията. Повечето от девинчани искаха подкрепа от народния представител за болницата. Според бивши работещи в нея, които дойдоха с прошение при народния представител, лечебното заведение е стигнало до това състояние заради апетити.

„Тя става и за болница, и за хотел. Има и голям прилежащ терен. Разкошно място. И апетитите да се купи постройката, доведоха до това положение. Вследствие на тези апетити ние останахме без работа. Имаме пари да взимаме. Аз съм медицинска сестра, за една година не съм взела една цяла заплата“, разказа една от служителките на девинската болница.

„Ревизията не е цялостна, а частична. Ние искаме ревизия от началото на д-р Пампулова. Тя прогони много добри местни лекари, защото не допусна някой да е по-добър специалист от нея. Даже външните, които идваха и искаха да останат в Девин, и тях прогони“, коментираха девинчани. И поискаха съдействие от депутата да се направи нужното за откриване на болницата.

„Проблемът с болницата е проблем №1 в Девин. Тъй като тя е общинска, трябва държавата и общината да изработят план и да се изпълнят всички изисквания, за да заработи отново. Аз и областният управител бяхме посредници с кредиторите. В началото на миналата година с наше съдействие банката, която е кредитор, и “Анри – 64” вдигнаха запорите за 3-4 месеца, за да може да се спечели време. Тогава д-р Калайджиев и д-р Дечев идваха при нас с главната медицинска сестра. В този промеждутък общината трябваше да положи усилия, но политическата обстановка беше предизборна“, каза Славов. По думите му тогавашният кмет и председателят на ОбС са подценили ситуацията. „Те може би не предполагаха, че ще се стигне до затваряне. Но дойде юни месец, когато болницата вече не можеше да се издължава. Задълженията са близо 2 млн.лв.

С кмета Цветалин Пенков и д-р Даниела Дариткова, няколко пъти сме правили срещи с министъра на здравеопазването и министъра на финансите. Уговорката е такава – държавата ще помогне да се разплатят задълженията до момента. Това означава, че тя ще субсидира извънредно общината с ангажимента тези пари да се използват целево за болницата. Но от МЗ и МФ поискаха от община Девин да представи оздравителен план за преструктуриране, което да гарантира, че за в бъдеще няма да се допуска тя да изпада в същата тежка ситуация. Намерението беше да влезе финансова ревизия от МФ, за да установи какво е състоянието в действителност, дали има виновни за сегашната ситуация, защото е твърде вероятно да има умишлен сценарий. Месец след изборите направихме среща на кмета г-н Пенков с тогавашния министър на здравеопазването. Той поиска от кмета на общината оздравителен план и преструктуриране на лечебното заведение. Аз до днес не съм виждал одобрен такъв план“, допълни народният представител. Коментарът на девинчани беше, че кметът не е представил пред ОбС и структура на общината. „Преди изборите искахме да сме наясно с финансовото състояние, задълженията на общината са 8 млн. лв. И сега г-н Пенков назначи Антоний Моллов, който отговаряше за финансите в предишното управление, за одитор, за ревизор на общината, за да замита“, казаха работещи от лечебното заведение.

Според тях кметът не е в състояние да изпълни исканата програма. Той или няма да я направи, или ако я направи, няма да я изпълни, казаха те. Според девинчани има органи, които злоупотребяват с властта си брутално, а никой не вижда. Те са убедени, че има виновни за сегашното състояние на лечебното заведение. Според тях както е решен въпросът в образованието със защитени училища, така и за Девин трябва да се реши проблемът със защитена болница, която да получава субсидии от държавата. Хората поискаха да знаят кой може да принуди кмета да избърза с тази програма.

"След като толкова време е минало, а още няма такава програма, ние започваме да си мислим, че е съвсем тенденциозно“, смятат те. Заканата им е, че ще почнат да се саморазправят, ако проблемът на Девин не се реши.

Освен за болницата, местни хора поискаха съдействие от народния представител за високия промил на такса смет. Живущи до хотел „Крис“ се оплакаха, че при строежа на туристическия обект им са подкопани подпори и къщи и никой не им е помогнал да разрешат този проблем. Кметът на Триград Цветан Славков се оплака, че няма никакво съдействие от общината. „Здравната служба е пред падане, както и кметството. За мен общинската собственост е без стопанисване. Аз нямам бюджет. Почистващи препарати, машинописни листове – всичко това се купува“, каза кметът. Градоначалникът на Девин назначил в кметство Триград старши специалист без да се вземе становището му. „Как може да ми назначат човек без мое знание и одобрение. По закон кметът на общината назначава старши специалист по предложение на кмета на населеното място. Нали аз ще работя с него“, коментира Славков.

След приемната народният представител Недялко Славов проведе срещи с граждани в местния пенсионерски клуб и в с. Гьоврен с членове и симпатизанти на ГЕРБ. Според него всички народни представители на партия ГЕРБ следват позицията, че срещи с хората трябва да се правят постоянно, а не само по време на избори.

Вирни се горе