Над 2,5 млн. лв. са изплатените социални помощи в област Смолян през месец юли

 Над 2,5 млн. лв. са изплатените социални помощи в област Смолян през месец юли

Над 2,5 млн. лв. са изплатените социални помощи в област Смолян през месец юли, над 1,3 млн. от тях са за отопление

Изплатените социални помощи по отделните нормативни основания от дирекциите „Социално подпомагане“ в област Смолян за месец юли са в размер на 2 574 235 лв., като 1 366 950 лв. от тях са за отопление. Това съобщиха от Регионална дирекция „Социално подпомагане – Смолян. Подадените заявления на територията на областта в периода от 1 юли до 14 август са 5880, заповедите за отпускане на средствата за отопление са 3673, а отказите до момента са 419. Най-много подадени заявления има в община Смолян – 1697 броя.

Месечният размер на помощта за отопление е 93,18 лв. Така сумата, която се изплаща от Дирекциите за социално подпомагане за периода 1 ноември – 31 март, е 465,90 лв. През този отоплителен сезон е разширен обхватът на подпомаганите лица и семейства чрез увеличаване на индивидуалните коефициенти за достъп до целевата помощ. В същото време по-трудно помощта за отопление ще получават семействата, чиито деца не ходят редовно на училище. Целта на мярката е да се стимулира връщането на децата в училище.

Право на целева помощ за отопление имат лицата и семействата, чийто средномесечен доход за предходните 6 месеца преди месеца на подаване на заявлението-декларация за получаване на помощта е по-нисък или равен от диференциран минимален доход за отопление. Като основа при определянето на диференцирания доход за отопление служи въведеният нов „Базов доход за отопление“, в размер на 150 лв., който е равен на двойния размер на определения месечен гарантиран минимален доход.

Лицата и семействата също така трябва и да отговарят на условията, регламентирани в Правилника за прилагане на Закона за социално подпомагане, а именно: да не са регистрирани като еднолични търговци и да не са собственици на капитала на търговско дружество; да не притежават движима и недвижима собственост и/или идеални части от нея, която може да бъде източник на допълнителни доходи; да нямат сключен договор за предоставяне на собственост срещу задължение за издръжка и/или гледане (това изискване не се прилага в случаите, когато поелите задължения за издръжка и/или гледане са учащи се, безработни, в нетрудоспособна възраст или хора с увреждания); да не са прехвърляли жилищен, вилен, селскостопански или горски имот и/или идеални части от тях срещу заплащане или чрез договор за дарение през последните 5 години (общата стойност на сделките не трябва да надвишава 60-кратния размер на гарантирания минимален доход за съответния период – 4 500 лв.); безработните лица в трудоспособна възраст трябва да са регистрирани в дирекциите „Бюро по труда“ най-малко 6 месеца преди подаване на заявлението и др.

Заявления-декларации за отпускане на целева помощ за отопление се подават в дирекциите „Социално подпомагане“ по настоящ адрес до 31 октомври. Заявленията са достъпни на интернет страницата на Агенцията за социално подпомагане.

Вирни се горе