На извънредни пресконференции кметът и общинските съветници от КРОС,БСП и ДПС обявиха своите позиции относно събора "Рожен"

На извънредни пресконференции кметът и общинските съветници от КРОС,БСП и ДПС обявиха своите позиции относно събора "Рожен"

След като днес бе прекратено извънредното заседание на Общински съвет – Смолян, тъй като общинските съветници не приеха предложеният дневен ред, кметът Николай Мелемов и общинските съветници от КРОС, БСП и ДПС обявиха своите позиции на извънредни пресконференции.

„Мога да претендирам, че общината се управлява открито, ясно и прозрачно“, обяви Мелемов. Той обясни, че Роженският събор е включен в националния и местния културен календар. Провежда се за трети път, като в Културния календар за него са предвидени 80 000 лв. На съветниците е раздаден договора, който е сключен със сдружение „Рожен – наследство в бъдещето“, което е наемател на ливадите, както и разходите на общината. „Бях готов да ги запозная с всички ангажименти и задължения на община Смолян във връзка с мероприятието, защото не можем да се лишим от нито един разход“, поясни кметът. Ангажимент на общината е провеждането на националния фолклорен конкурс, осигуряването на сцени и тяхното озвучаване, осветлението и техническото обезпечаване, осигуряване на полиция, обществен транспорт, регулиране на автомобилния трафик и др. „В тези разходи няма пазарлъци и няма как да има. Общината има разписани задължения и нищо не е по-различно от това, което сме правили предишните години“, коментира Мелемов.

Той отбеляза за пореден път, че общината не се занимава с търговска дейност и не търси печалба.

„Имаше въпрос от един съветник каква ще бъде печалбата. Ние не сме търговско дружество и мащабното събитие е за хората и традициите, а не за търсене на печалба“, каза Мелемов . Той отбеляза, че и преди 100 години, когато е възникнал съборът, той не се е провеждал с цел печалба.

Градоначалникът обясни, че Роженският събора се организира съвместно със сдружение „Рожен – наследство в бъдещето“, защото те имат договор за земята и няма как друг да го организира.

Ангел Безергянов, ръководител на групата на ГЕРБ в Смолян: Днешната докладна, касаеща събора на Рожен, г-жа Славка Каменова от ГЕРБ направи сериозен правен анализ за това, че въпросната докладна се формулира като питане по смисъла на закона и по смисъла на правомощията на ОбС и не предполага взимане на решение. Това заяви пред журналисти ръководителят на групата съветници от ГЕРБ Ангел Безергянов. По думите му има вече много решения, които заради юридическа непрецизност, биват връщани, обявявани за нищожни и създават предпоставки за уронване престижа на институцията ОбС.

Час по късно, на свикана извънредна пресконференция от съветниците на КРОС и БСП, председателят на Групата на КРОС Кирил Хаджихристев заяви, че никой от общинските съветници не е против провеждането на Роженския събор и самото събитие, напротив, но обществото трябва да бъде наясно как се харчат средствата от техните данъци. Той обясни, че на заседанието на Общински съвет са поискали да получат отговори на въпроси като, кога и от кои лица и по какви причини е взето решение съборът да се проведе през тази година, а не през 2020 г. Защо е подписан договор с това Сдружение и защо Общинският съвет не е бил осведомен, каква е финансовата рамка, като абсолютна сума на предвидените разходи от страната на община Смолян и др. Хаджихристев заяви още, цитирам: “Няма прозрачност, договорът е подписан на тъмно без знанието на ОбС-Смолян.” „След разискванията, ако бяха допуснати такива, щяхме да предложим проекторешения за гласуване, които са изписани, но с провала на сесията не се стигна до отразяване на всички въпроси, които щяхме да поставим“, посочи още Кирил Хаджихристев.

Общинските съветници от БСП Стефан Сабрутев и инж.Димитър Кръстанов също обявиха,че по никакъв начин не са против провеждането на събора, но това се прави непрозрачно, безпринципно и без съгласието на разпоредителния орган. “За втори път управляващите провалят сесията, което ни навежда на мисълта, че нещо се крие и има нещо тайно, което не трябва да достига до нашите съграждани”, заяви Сабрутев. Той попита защо е тази съпротива да се обясни всичко на хората, което е нормално и трябва те да знаят като данъкоплатци. “Явно парите, които общината ще задели са много повече от обявените 80 хиляди лева”, каза Сабрутев. Още в понеделник общинските съветници ще поискат нова извънредна сесия, а адв.Филип Топов заяви, че ще поискат оставката на председателя на ОбС-Смолян инж.Данчо Киряков.

Два часа по-късно бе дадена извънредна пресконференция и от групата общински съветници на ДПС. На срещата с медиите Салих Аршински заяви: “Причината за срещата е не само днешната сесия, а две три сесии по-назад, когато в ОбС Смолян беше формирано ново идейно мнозинство в състав ГЕРБ, КРОС и БСП, когато се гласуваха помощите за новородени в община Смолян. От онази сесия до днес всичко, което се случва в ОбС е насочено към темата избори и пари. Искам да бъда честен и към вас и към обществото. Става въпрос за предстоящите местни избори и става въпрос за див популизъм. Днес, г-н Безергянов каза, че в залата има див популизъм, искам да кажа, че точно те отвориха кутията на Пандора и дивия популизъм с предложението, което дадоха и както се казва: “Който сее вятър, жъне бури”. Искам да кажа и това, че сесията беше провалена чрез прийом, който е чисто политически. Няма нищо нередно в това, стига този който го прилага да знае какво ще пожъне след това. Колеги поискаха сесия на тема Рожен, и онзи ден ни беше предоставено ето това нещо, наричам го така, защото това не може да се нарече договор, тъй като е без подписи и без последната страница. Така, че не искам да коментирам договора, защото той е в нарушение на законите. Това, което ме притеснява е, че когато става въпрос за политики в ОбС се формират едни мнозинства, а когато става въпрос за пари вече стават скандали, провалени сесии и пр. Това не е нормална атмосфера за правене на политика. Абсолютно съм несъгласен с казаното на от кмета Мелемев, че ОбС не е място за правене на политика. Напротив. Това е точното място”, посочи областният лидер на ДПС Салих Аршински. Той засегна и други теми, извън събора Рожен и показа официална справка, в която на сметопочистващата фирма “Клинър” са наложени санкции за 34 хиляди лева, а са възложени допълнителни дейности за миене на села за 91 409 лв. Като пример посочи с.Търън, където само за 2018 г. са похарчени за миене на населеното място 15 хиляди лева. “По този начин изчезват парите на данъкоплатците. Това е наследена лоша практика не от сега, още от времето на г-жа Янкова. Заслуга на няколко управления назад. И никои колеги не смеят да бръкнат в кошера с осите. Така е със сметосъбирането, така е и с Рожен”, заяви Аршински.

“От събора на Рожен не е останало нищо патриотично, родопско и родолюбиво. Събора на Рожен е “хайван пазар”, както се изрази моя колега Топов с малко музика, с цел привличане на хора, които ще похарчат едни пари, белким Сдружението изкара някой лев. Това е жестоката истина. И както декларираха всички и ние не сме против провеждането на това мероприятие, но както Титан, Консорциум “Светлина” и това Сдружение се възползват от “богатия родопски данъкоплатец” за да трупат печалби за дейности, които реално не са извършени”, заяви Салих Аршински.

Вирни се горе