МВР вече ще регистрира газовите пистолети

МВР вече ще регистрира газовите пистолети

Производството и търговията с огнестрелно и неогнестрелно оръжие ще се извършват след получено разрешение от МВР, предвижда приетият от правителството закон за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехническите изделия.

Според документа разрешението за производство ще бъде безсрочно, а търговците трябва да го подменят на 5 години, съобщи Дарик радио. Законът задължава търговците да уведомяват МВР за всяко продадено оръжие или изделие, а производителите ще бъдат длъжни да маркират всички продукти със специална маркировка.

Със законопроекта за първи път се въвежда контрол върху неогнестрелното оръжие – газово и сигнално и пневматично, и на боеприпасите за него, съобщи БТА. Газови пистолети, въздушни пушки, както и боеприпасите за тях ще се водят на отчет в МВР. Нов момент е и широката нормативна уредба на дейностите, свързани с пиротехнически изделия.

Притежателите на неогнестрелно оръжие се задължават в срок от 1 година от влизането в сила на закона да го декларират пред началника на РУ на МВР по местонахождение на обекта. Тези, които тепърва ще се сдобиват с него, имат едноседмичен срок за декларирането му. Неизпълнението на това задължение се наказва с глоба от 2000 лв. и/или имуществена санкция в размер на 10 000 лв.

Физически и юридически лица, както и културни организации, ще могат да придобиват взривни вещества и пиротехнически изделия само след получаване на писмено разрешение от съответните органи на МВР. Изключение правят фойерверките от категория 1, при използването на които съществува много ниска степен на опасност и пренебрежимо ниско ниво на шум и могат да се използват в ограничени пространства. Предвижда се също квалифициран състав за кражба на оръжие, боеприпаси, взривни вещества и пиротехнически изделия. По този начин се разширява кръгът на вещите, предмет на кражба, които водят до по-висока наказателна санкция за извършителя. С новите текстове отпада и възможността извършителят да получи административно наказание за престъпление с предмет оръжие, боеприпаси, взривни вещества и пиротехнически изделия.

Вирни се горе