Мустафа Карадайъ: Проблемът на тютюнопроизводителите е и наш, няма да остане и килограм не изкупен тютюн

 Мустафа Карадайъ: Проблемът на тютюнопроизводителите е и наш, няма да остане и килограм не изкупен тютюн

Движението за права и свободи чува много добре гласа на тютюнопроизводителите и нещо повече – този проблем е и наш. Ще направим всичко възможно, тези трудолюбиви хора да не останат излъгани. Това заяви народният представител на ДПС Мустафа Карадайъ, след обиколката си в смолянските села Любча, Црънча и Бръщен. „Ангажиментът на управляващите е повече от ясен в това отношение. Кабинета и партиите, които стоим зад него, ще направим всичко възможно тютюнопроизводителите да не бъдат повече манипулирани“, категоричен бе Карадайъ. Той подчерта, че сегашната ситуация е в резултат на на редица действия в този сектор, направени по време на управлението на ГЕРБ. „Правителството на Борисов извърши тотална либерализация в сектора“, добави Карадайъ. Относно цената, депутата припомни на хората, че Движението за права и свободи е сезирало Комисията за защита на конкуренцията да провери дали не е налице картелно споразумение. Организационният секретар на Централното оперативно бюро на ДПС увери тютюнопроизводителите, че ако в крайна сметка въпреки всичко, средните цени на килограм тютюн се окажат по-ниски в сравнение с миналата година, държавата ще компенсира по-ниските изкупни цени реколта 2013 – а г. „Закона на ГЕРБ предвещаваше подобно развитие в сектора, именно поради това ние взехме мерки и предварително заложихме в бюджета за 2014 г. цели 30 милиона в повече. Тези средства са за националните доплащания на тютюнопроизводителите. Сумата е завишена от 70 на 100 милиона“, каза пред хората Карадайъ. Депутата усведоми населението, че се предвиждат и още няколко мерки, с които управляващите ще се опитат да им помогнат. „ Тази година заради неблагоприятната пазарна конюнктура, която намали значително доходите на тютюнопроизводителите, ние ще задействаме и механизма „Де минимис” за пряко подпомагане на бедстващи производители“, добави Мустафа Карадайъ. „ Подготвяме и редица мерки, които да повлияят положително в сектора. Има работна група, в която са включени народни представители, експерти от министерствата. Те ще се постараят да изготвят специален раздел в закона, който да уреди проблемите Ви в бъдеще. Държавата е зад вас, никога повече няма да има подобно отношение, което бе наложено от стара на ГЕРБ, към вас. Няма да остане и килограм не изкупен тютюн“, увери ги народния представител.

На обиколката с депутата в петък бяха областният лидер на ДПС – Смолян Салих Аршински, зам.-областният председател на Движението Карамфил Каров, общинските лидери на партията на Доспат и Борино – Пламен Айвазов и Ахмед Карадайъ. С тях бяха още организационните секретари на ДПС в Борино и Доспат Джамал Чавдарлъ и Наско Пържанов, кмета на доспатското село Късак Джамал Шалаганов и председателя на партията в селото Идриз Чолаков. На срещите присъстваха и кметовете на , Любча, Црънча и Бръщен – Велико Мутков, Илин Долапчиев и Кемал Кочаков.

Хората, както и кметовете от от трите населени места благодариха за загрижеността на ДПС. Те одобриха и набелязаните мерки от страна на управляващите, за подобрение на състоянието тютюнопроизводителите.

Вирни се горе