Мустафа Карадайъ: Новият Изборен кодекс трябва да даде достатъчно свобода на българските граждани да избират и да бъдат избирани

Мустафа Карадайъ: Новият Изборен кодекс трябва да даде достатъчно свобода на българските граждани да избират и да бъдат избирани

Новият Изборен кодекс трябва да даде достатъчно свобода на българските граждани да избират и да бъдат избирани. Това каза депутатът от ДПС Мустафа Карадайъ при дебатите по първо четене на проекта за нов Изборен кодекс, внесен от Коалиция за България, и Законопроекта за изменение и допълнение на Изборния кодекс, внесен от ГЕРБ. Изработването на нов кодекс е тест за нас, за народните представители, за гражданското общество, тест за демократичност, за демократично усещане. Сега действащият кодекс тотално се компрометира в резултат на действията на ГЕРБ. Ние, съобразявайки се с препоръките от последните няколко години на ПАСЕ, на ОССЕ, на Венецианската комисия, трябва да създадем такива правила, че да отговорим в максимална степен на очакванията на обществото. Този проект прави един сериозен опит да възпроизведе добри практики от минали избори, предлага и нови моменти”, каза депутатът.

Проектът урежда всички видове избори, за сравнение – в сега действащия липсва уредба за избор на депутати за Велико Народно събрание, уточни Карадайъ. „Съставянето на избирателните списъци е един от най-отговорните процеси. Тук ще проличи нашата демократичност”, каза той. Не е прилично в един закон един термин да има пет дефиниции, каза Карадайъ по отношение на думата „живял”.

По отношение на правилото предизборната кампания да се води само на български език Карадайъ заяви: „Ние сме държава член на ЕС и като такава в нашите местни избори кандидати могат да са граждани от страни-членки на ЕС. По този въпрос много сериозно трябва да мислим. Безспорен е фактът, че малцинствата трябва да участват активно в изборите, да правят информиран избор и кампания на майчиния си език”.

Между първо и второ четене ще има много работа, но с общи усилия и при наличие на воля можем да се справим с това предизвикателство, каза още депутатът от ДПС.

Вирни се горе