МС пусна инфолиста за референдума

МС пусна инфолиста за референдума

Министерски съвет разпространи (странно защо чрез офиса на бургаския областен пресцентър) приетия на 12 декември Информационен лист за предстоящия референдум.

В него накратко и схематично се описва какво предстои, как ще бъде проведено, както и е посочен въпросът, на който гражданите трябва да отговорят.

Припомняме, вчера от централата на БСП разпространиха остър протест на Инициативния комитет за провеждане на референдума по повод информационния лист.

Според социалистите Министерски съвет е използвал единствено мотивите на 76 народни представители от ГЕРБ и напълно е пренебрегнал мотивите за провеждане на национален референдум, подкрепени от 770 000 български граждани.

По този начин кабинетът пряко нарушава закона и ограничава правото на българските граждани на достъп до информация, изтъкват от Позитано.

Некоректно е според тях в Информационния лист да се съдържат мотиви от правителствен документ, какъвто е „Енергийна стратегия на Република България до 2020 година".

За пореден път изпълнителната власт използва механизмите на държавата за провеждане на незаконосъобразна антиагитация, твърдят от БСП.

За осигуряване на условия за нормалното и спокойно протичане на изборния ден при провеждане на Националния референдум се забранява продажбата и сервирането на алкохолни напитки в търговските обекти и в заведенията за обществено хранене за времето от 6.00 ч до 20.00 ч на 27 януари.

Забраната не се отнася за обществени заведения, в които ще се провеждат семейни и обредни ритуали сватби, кръщенета и тъжни обреди, както и за продажба на алкохолни напитки на едро и продажба на бира.

Вирни се горе