Момчил Неков: В Смолян ще бъде организирана публична дискусия за популяризирането на българските „планински“ продукти

Момчил Неков: В Смолян ще бъде организирана публична дискусия за популяризирането на българските „планински“ продукти

89 % от българите биха си купили „планински“ продукти

През месец януари в Смолян ще бъде организирана публична дискусия за популяризирането на българските „планински“ продукти, тъй като чисто асоциативно, тези продукти се свързват най-вече с Родопите“ . Това коментира българският евродепутат Момчил Неков в Страсбург на среща с български медии и в отговор на въпрос на ТВ “Фотон-К”. Според него, по този начин ще се даде видимост и още по-голяма гласност на планинските производители и преработватели, за да имат едно предимство при предлагането на този вид продукти.

„На база на направено национално социологическо проучване, става ясно, че около 89 % от българите биха си купували продукти с наименованието „планински“, защото са много по-екологични“, коментира още Момчил Неков.

Българският евродепутат уточни, че продуктите с „географски означения“, са един инструмент, който е много добре познат на европейските потребителите, но в България все още не се използва пълноценно. „Затова, инициативата трябва да тръгне от самите производители, които трябва да се сдружат, за да могат да защитят по-добре своите продукти“, убеден е Неков.

Той обясни, че „продуктите с „географско означение“ ще гарантират на потребителите, че това което консумират е качествено и се произвежда по традиционна българска рецепта. Такива продукти са: „петричките праскови“, „смилянския фасул“, различните видове лютеница, българските сирена и кисело мляко и други автентични български продукти. Развитието на този вид производство ще помогне много и за развитието на така наречения „кулинарен туризъм“, посочи Момчил Неков.

Вирни се горе