Младите социалисти искат БСП и ГЕРБ публично да си сравнят Законите за младежта

Младите социалисти искат БСП и ГЕРБ публично да си сравнят Законите за младежта

Данъчни облекчения за млади семейства, мерки за младежи в риск, Фонд за развитие на младежта са предложенията, от които Младежкото обединение няма да отстъпи

Да сравним законопроектите за младежта, за да мине по-добрият, вместо да следваме порочната практика, която приема само предложеното от властта. Дебатът да бъде публичен и в него тезите си да защитят управляващите, опозицията и най-вече младежките организации в България. За това настоява Младежкото обединение в БСП в открито писмо до председателя на 41-то Народното събрание Цецка Цачев, народните представители, министрите на образованието и финансите и премиера Бойко Борисов.

Повод за реакцията на младите в БСП беше отхвърлянето без аргументи и обсъждане на законопроект за националната младежка политика, изготвен от членовете на организацията и внесен от четирима народни представители от Коалиция за България. В сряда на първо четене с гласовете на депутатите от ГЕРБ Комисията по образованието, науката, въпросите на децата, младежта и спорта не одобри проекта.

„В момента в Народното събрание има три проекта за младежки закон – на Министерството на образованието, младежта и науката, нашия и на Атака. Доводът на депутатите от образователната комисия, че обединяването им ще отвори твърде много работа на парламента, е циничен”, посочи Михаил Балабанов, секретар на МО в БСП и един от основните автори на документа.

Предложенията, от които Младежкото обединение в БСП няма да отстъпи са в отговор на тежката демографска ситуация в страната, трудната реализация на младите и разклатената социална система.Част от предложенията на БСП са данъчни облекчения за отглеждане на деца и за закупуване на жилище, мерки за социално включване на младежи над 18 години, Фонд за развитие на младежта, който да осигури финансиране за младежките дейности, както и равно участие на младите хора в т.нар Консултативен съвет и в управлението на Фонда.

„Сергей Игнатов и ГЕРБ са отговорни за провалянето на опита ни за надпартиен консенсус по проблемите на младите. Трябва да ги спрем прокарат слаб, кух и безполезен закон, с който ще обслужат интересите на администрацията на МОМН и на тесен кръг младежки организации”, посочва се в открито писмо.

Младите в БСП са категорични, че отхвърлянето на алтернативните проекти са част от поредица тенденциозни действия на ГЕРБ от последните няколко месеца, когато властта изготви „на тъмно” свой проект на Закон за младежта, не проведе никакви консултации, а отхвърли стотици предложения на младежките организации.

Вирни се горе