Млади социалисти отбелязаха с инициатива Деня за елиминиране на насилието срещу жените, който се отбелязва на 25 ноември

 Млади социалисти отбелязаха с инициатива Деня за елиминиране на насилието срещу жените, който се отбелязва на 25 ноември

Насилието над жени да се криминализира, настояват от младежкото крило на левицата

В солидарност с Деня за елиминирането на насилието срещу жените, членове на Младежкото обединение на БСП раздадоха картички по централните улици на Смолян и Благоевград. В Смолян инициативата подкрепи доктор Марияна Методиева, която заедно с младежите от МО в БСП- Смолян раздаде десетки картички.

С тях представителите на левицата показаха на обществото какво се случва в България с цифри. Според данните от специализирано изследване всяка 4-та жена в България е жертва на домашно насилие, 42 на сто от жените са жертва на насилие по време на бременност, 33% са преживели физическо или сексуално насилие след навършване на 15 години, а 5 на сто са били изнасилени. Според статистиката 67% от жените преживяват психическо насилие всеки ден.

Младите социалисти съветват какво трябва да се направи срещу този изключително остър, социален проблем. Тези деяния изрично трябва да се криминализират, да се предвиждат сурови наказания, свързани с домашното насилие и най- вече да се ратифицира Истанбулската конвенция. До момента 14 държави са ратифицирали конвенцията – Турция, Албания, Андора, Австрия, Босна и Херцеговина, Дания, Франция, Италия, Малта, Черна гора, Португалия, Сърбия, Испания, Швеция.

Желанието на младите социалисти е и България да се присъедини към нея, като подчертават, че сме една от малкото страни, които дори и политически не са се ангажирали с проблема.

Мероприятието е част от националната кампания на Младежкото Обединение в БСП, „Пазители на розата”. Светослав Димитров – Председател на МО в БСП – Смолян споделя, че жените са красивите рози на България и ние сме длъжни да пазим тях и техните права. Ваня Маникатева – председател на МО в БСП – Благоевград казва, че жената дава най-голямото щастие в живота на всяко едно семейство – а именно нашите деца. Двамата са обединени около идеята да продължават да работят в същия дух и да постигнат максимален успех в продължение на тази кампания.

Вирни се горе