Младенов намерил пари за по-висока минимална заплата

Младенов намерил пари за по-висока минимална заплата

Осигурил съм необходимите средства от 1 юли да се увеличи минималната работна заплата от 240 на 270 лв. Това съобщи пред журналисти по време на проверка на строителен обект на Околовръстното шосе министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов, цитиран от БТА.

“Изпълнил съм ангажимента си към финансовия министър Симеон Дянков като съм осигурил необходимите 7,5 млн. лв.”, посочи Младенов. Той обясни, че Главна инспекция по труда е събрала за миналата година от глоби 5 млн. лв., а за първите три месеца на тази година са събрани над 3 млн. лв.

Според МФ са необходими повече средства. Финансовият министър Симеон Дянков подчерта също, че повишението на минималната работна заплата ще доведе до повишение на всички заплати в бюджетния сектор. Това пък ще струва на данъкоплатеца много повече от разчетите на социалния министър. Работодателите също скочиха срещу идеята на Тотю Младенов. Според тях повишението на минималната работна заплата ще предизвика “принципа на доминото” в частния сектор, където заплатите също ще трябва да се покачат с около 12%. За бизнеса подобно повишение по време на криза е недопустимо.

Само преди два дни финансовият министър заяви: “Тотю Младенов да намери пари за увеличаване на минималната заплата, ако иска това да стане”. Доскоро обаче Дянков бе категоричен, че няма да има увеличение на пенсиите и минималната заплата, както е записано в бюджет 2011 г. В началото на март той все пак допусна, че е възможно увеличение на пенсиите заради ценовия скок на храни и горива, но бе категоричен, че минималната заплата няма да се вдига.

129 000 души работят на минимална заплата, в това число 100 000 в частния сектор.

През последния месец Главната инспекция по труда и НАП са направили над 500 съвместни проверки. “Проверява се кои хора работят без договори, получават ли възнаграждения, на какви заплати се осигуряват, плащат ли се осигуровки, данъци и работни заплати”, посочи Младенов. По думитe му един от фрапиращите случаи е на работник, декларирал трудово възнаграждeние в размер на 1700 лв., който има трудов договор върху минималната работна заплата 240 лв. и се осигурява върху същата сума.

“Ето защо работодателите не искат да се увеличи минималната заплата. Затова контролните органи НАП, ГИТ ще бъдат непримирими именно към тези нарушители”, закани се министърът.

Вирни се горе